Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem od paru dni w moim BMW E90 318i 129km 2006 rok sedan. Od paru dni podczas jazdy najczesciej podczas przyśpieszania auto zaczyna jakby przerywać szarpać błędu nie było żadnego z początku. Dzisiaj jechalem i znowu zaczelo szarpać i zaswiecila sie na chwile kontrolka check engine. Mam kostke ELM pod smartfon wiec sprawdzilem i mi wyswietlil sie kod bledu :

P0303

Jednostka sterująca: 12

Status: Oczekująca

OBDII: Cylinder 3 - misfire detected

BMW: Cylinder 3 misfire detected

A więc gdzies w 3 cylindrze leży problem tylko co to może byc ? Dodam ,że pare lat temu mialem podobnie i to była cewka zapłonowa poprostu sie zepsuła ale check engine swiecil sie caly czas i auto chodziło od początku na 3 cylindry od razu po włączeniu i tak szarpało ze nie dało sie jechać a tu wszystko normalnie tylko podczas jazdy czasem szarpnie tak co chwile i błędu nie ma non stop na komputerze tylko raz na chwile sie wyswietlił czy to może być też to samo czyli uszkodzona cewka czy jakiś problem ze świecą ? Pozdrawiam i licze na odpowiedzi i jakoś jak do tego dojsc dokladnie co to za usterka pozdrawiam serdecznie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie bardzo rozumiem, jakiej pomocy tutaj potrzebujesz? Mamy za ciebie wymienic swiece? Cewki? Przeciez wszystko juz wiesz i wszystko napisales.
Opublikowano
kurcze ty dobrze widzisz co napisalem mówie ze nie jestem pewny... nie jestem mechanikiem a chcialkbym dojs do tego a niewiem co to jest dokladnie tylko ze problem w 3 cylindrze jak masz tak glupio odpowiadac to nie pisz mi tu wcale kurcze ja suzkam pomocy zeby to zrobić napisalem ze niewiem co jak co mam pierwsze sprawdzic naprzyklad jak do tego dojść niewiem jak sie cewke sprawdza swiece... wszystko opisalem dokladnie o co mi chodzi
Opublikowano
bo ze błąd jest w 3 cylindrze to akzdy glupi umie odczytac a jeden kod błędu moze zonaczać 5 usterek roznych i jak teraz do niej dojść pytam co to może byc bo niewiem
Opublikowano

Jak byś nie był leniem i nie pyskował, to byś problem rozwiązał.

Takich tematów jest setki, a każdy sprowadza się praktycznie do tego samego - sprawdzasz przewody, świece (te możesz zamienić miejscami) i cewki. Jak z błędu nie umiesz wywnioskować gdzie szukać, to i tak sobie z tym sam nie poradzisz. Pojedź do mechanika, niech oni sprawdzą.

Opublikowano
a kto tu pyskuje ? napisalem kulturalnie wytlumaczylem wszystko to ktoś mi glupio odpisal ja napisalem ze nie jestem mechanikiem a chcialem zeby mnie ktoś naprowadzil... i po czym twierdzasz ze jestem leniem ? hah ze zapytalem jak dojsc do usterki ? chyba po to jest to forum zeby o cos zapytac i samemu zrobić chociaż zdiagnozować a nie głupio dowalać masakra chyba to zglosze do administracji.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Gdzie ty widzisz glupia odpowiedz? Spytam raz jeszcze, masz bledy wypadania zaplonu, chcesz abym zdalnie wymienil swiece i cewki? Nie rozumiem, mam nauczyc jak to sie robi? Nie musisz sie na wszystkim znac. Niech kazdy robi to w czym jest dobry. Blad jest, przechodziles przez to wczesniej, mam podac klucz?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
chyba to zglosze do administracji.

Ale co chcesz zglosic? Chlopaki nie chca za mnie naprawic auta?

Opublikowano
chłopie ty jesteś taki ograniczony czy takiego udajesz ??? juz drugi raz ci pisze ze wszystko napisalem ... chodziło mnie o to zeby mnie ktoś nakierował od czegoś zacząć co sprawdzić najpierw i jak sie to robi naprzyklad zeby cewke sprawdzic czy podmienic na inny cylinder czy jak ze świecą tak moze i podstawy ale ja zaczynam a bardzo mnie to interesuje i myslalem ze po to jest to forum zeby porady szukać to jeszcze masz pretensje do mnie bo sie zapytalem
Opublikowano
juz wiesz czy dalej nie czy ci 3 raz tlumaczyc ?? nikt mi nie musi wymieniac nic tylko chcialem wiedziec jak do tego dojść bo wymienie na ślepo cwek ale swiece i dalej bedzie to samo i po co to tak najszybciej można ale sztuką jest znalesc dokladnie usterke a za to niewiem jak sie zabrać a ty mi dowalasz chłopie
Opublikowano
a nastepna rzecz co ty gadasz ze swiece wymienic i cewke to jest jedno z dwoch a moze jeszcze co innego ,... ja zdiagnozowalem na komputerze ze jest problem w cylindrze 3 i tam trzeba szukac a jak ty kolega tak robisz ze wymieniasz wszystko odrazu a niewiem dokladnie co jest uszkodzone czy swieca czy cewka to brawa dla ciebie
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
chłopie ty jesteś taki ograniczony czy takiego udajesz ???

Jestem ograniczony. Przepraszam i Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W jakim celu piszesz mi na PW? Idz chlopaku do Admina i pisz na otwartym. Ja nie mam nic do ukrycia i nie odpisuje na durne wiadomosci prywatne. Jestem tu za dlugo i za duzo takich jak ty juz tutaj bylo i nie mam czasu na durne polemiki.
Opublikowano

W odpowiedzi na wiadomość prywatną:

1. Sprawdzasz kompem błędy - czy nie wyskoczyły nowe. Sprawdzasz, na którym cylindrze jest problem.

2. Podmieniasz świecę na wadliwym cylindrze z sąsiednim i sprawdzasz błędy - jak zmienił się numer cylindra, to świeca do wymiany.

3. Podmieniasz cewkę na wadliwym cylindrze z sąsiednim i sprawdzasz błędy - jak zmienił się numer cylindra, to cewka do wymiany.

Dobrze jest przy okazji obejrzeć przewody, upewnić się że świeca jest dobrze dokręcona - przypominam, że świece najlepiej dokręcać kluczem dynamometrycznym.

Jak powyższe nic nie da i nadal błąd jest na tym samym cylindrze, to zostają 3 opcje:

- sprawdzić kompresję cylindra i porównać z resztą (trzeba do tego sprzęt, więc raczej to w serwisie)

- zainteresować się wtryskami (sprawdzić korekty np w INPA - więcej info na forum, bo sam tego nie sprawdzałem)

- pożyczyć kompa na podmianę

Dobrze jest też poszukać lewego powietrza, ale w takim wypadku problem powinien być na więcej niż jednym cylindrze albo się przenosić między nimi.

No i sprawdź szczelność wydechu.