Skocz do zawartości

[E39] Błąd ABS prawy przód

Spiderjo

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć pojawił mi się błąd 32 czujnik prawy przód, wymieniłem na zamiennik wrc. Podziałał niecały dzień w różnych prędkościach. Pod koniec dnia po odpaleniu auta bład abs i trakcji wrócił. Błędu nie dało się skasować. Kupiłem czujnik delphi. Błąd skasowałem, ruszając z podwórka zauważyłem ze przy lekkim hamowaniu załączył się abs co było czuć na pedale, a po przekroczeniu chyba 50km/h błędy wróciły.

Czy to wina sterownika czy może koronki w piaście, lecz piasty z przodu wymieniane na nowe 3 miesiące temu.

Niestety mam dostęp tylko do pasoftu, który nie ma lub nie umiem włączyć live data, a interfejs do inpy odmówił posłuszeństwa i czekam na nowy.

Czy po tych informacja można stwierdzić błąd sterownika czy coś innego szukać.

Dodam, że ekonomizer działa jak i prędkościomierz

• Zasłużeni forumowicze
Można stwierdzić, że kupujesz ..ujowe czujniki, już dawno pewnie zapłaciłeś więcej niż za ate.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Ze swojej strony proponuje kupić używany oryginał jeżeli budżet ograniczony. Sprawdzałeś czy pokazuje prędkość koła w inpie? Sprawdzałeś wtyczkę przy sterowniku? (U ciebie jest on chyba za schowkiem)
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)

Czujniki podmienione, błąd w inpie 6 i że występuje przy 12km/h. i zero jakiejkolwiek reakcji na prawym przodzie w poglądzie na żywo. Przetarłem również pierścień magnetyczny patyczkiem i nic.

Interesujące jest to, że jak skasuje błąd to jak ruszam to nie drgnie wgl prędkościomierz, dopiero jak przekroczę 12km/h to wyskakuje błąd i prędkościomierz gwałtownie ożywa.

Mógłby to być sterownik (0285217000) czy zupełnie coś innego? Stało się to po przejechaniu spowalniacz na drodze

• Zasłużeni forumowicze
Co oznacza ten błąd? Wklej go. Miałeś prawy przód a teraz jest lewy przód po zamianie?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Mówimy o tym pod maska przy pompie abs? To tak. Wyglada okej. Przeczyściłem styki nas zaś ale to i tak nic nie zmieniło.

Wspominałeś coś o module za schowkiem pasażera. Tam jest oddzielny moduł od abs?

Jeszcze tak zapytam.. Nie ma bezpiecznika na każde oddzielne koło prawda? Jak już to jest na cały układ abs?

• Zasłużeni forumowicze
Sterownik ABS masz za schowkiem tam gdzie moduł GM. Czujniki są podpięte do tego sterownika. Sprawdź wtyczkę czy nie jest zaśniedziała.

• Zasłużeni forumowicze

Sprawdź ciągłość przewodów od wtyczki sterownika do wtyczki czujnika. Prawy przód to piny 14 i 15

Sprawdź jeszcze czy na pinie 14 pojawia się napięcie (chyba 5v) oczywiście przy włączonym zapłonie.

• Zasłużeni forumowicze

A przypadkiem nie 15 i 16 ?

- ABS-connector pins 15,16 = Right front wheel sensor (tells gearbox electronics how fast you're going)

https://www.bimmerfest.com/threads/2002-e39-asc-brake-abs-lights-on-diagnostic-procedure-parts-location.356272/page-3#post-4239758

Jeżeli By był uszkodzony pierścień magnetyczny to byłby jakikolwiek odczyt czy zero reakcji?

Sprawdź według instrukcji z powyższego linku, wszystko ładnie objaśnione jak to zrobić multimetrem.