Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Sprawa wygląda tak , podczas wymiany rozrządu ściągnięto miskę olejowa znaleziona na dnie brokat . Po przejechaniu 3,5 tyś kilometrów postanowiłem spuścić olej magnes do ręki i znalazłem drobne opiłki taki miał , w filtrze oleju pełno błyszczących drobinek których magnes nie przyciąga . Silnik pracuje idealnie żadnych stuków czy falowania obrotów , z czego mogą być opiłki ,panewki ?
Opublikowano
Sprawa wygląda tak , podczas wymiany rozrządu ściągnięto miskę olejowa znaleziona na dnie brokat . Po przejechaniu 3,5 tyś kilometrów postanowiłem spuścić olej magnes do ręki i znalazłem drobne opiłki taki miał , w filtrze oleju pełno błyszczących drobinek których magnes nie przyciąga . Silnik pracuje idealnie żadnych stuków czy falowania obrotów , z czego mogą być opiłki ,panewki ? Z nowego rozrządu dopasowuję się ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Panewki. Nie jezdzij, jeszcze mozna uratowac silnik.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tego nie wiadomo. Jak nie stuka, moga byc glowne. Trzeba rozebrac.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Korbowe zrobisz od dolu, glowne nie. Jak masz opilki, te zlote co magnez nie lapie, wyciagaj silnik. Trzeba wszystkie zmienic i sprawdzic wal. Nie jezdzij bo okreci sie na bloku i wtedy blok bedzie do wymiany.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja wiem ze czlowiek szuka prostych odpowiedzi, niestety, ja tego nie widze, technicznie, gdzie rozrzad a gdzie opilki....
Opublikowano
Właśnie opiłki w filtrze są koloru srebrnego i te w misce też ,niektóre magnes przyciąga niektóre nie. Stetoskopem silnik obsluchany zero niepokojących odgłosów . Filtr oleju nowy, gości co wymieniał rozrząd powiedział zrobić 1000 km i zajrzeć do filtra , ciśnienie oleju ponoć wzorowe
  • 3 lata później...