Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Przykladowo wbijam 1 lub wsteczny i wystarczy ze lekko popuszcze sprzeglo i slychac takie pukniecie malutkie ktore oczywscie mnie denerwuje. Generalnie nic zlego sie nie dzieje wszystko chodzi ok,ale chcialebym zeby nic mi niepukalo i bylo elegancko zsynchronizowane,wydaje mi sie ze moze to jakas guma na wale,albo jakies lozysko czy cos, w sumie to za dobrze nie wiem,tylko strzelam. Moze tez ktos mial taki problemik.Auto to E-32 3.0 v8 92 rok ze skrzynia manual.

WW.NAVIBOCIAN.PL
Opublikowano
ale gdzie puka ?? Z przodu czy z tylu ?? Bo to dosc wazne ;)

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
Z tyłu jak cos,tak z przedzialu miedzy skrzynia a mostem.
WW.NAVIBOCIAN.PL
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano
Na 99% padnięte jest sprzęgło homokinetyczne wału to jest ta część która łączy wał z mostem a to jest nr i cena w niemczech za nówke 26111229522 a cena to 116EUR.
www.klinika-bmw.pl
Opublikowano

Witam.

Mam to samo, szczegolnie jak wbijam 1 i wsteczny to jest takie pukniecie, ale....... jak wcisne sprzeglo policze do 2 i wbije bieg to jest wszystko w porzadku, tak samo jak redukuje jak szybko to jest takie uderzenie ale jesli powoli to wszystko jest OK.

Opublikowano

Koledzy rozwiazaliscie problem?

Mam to samo w 328 wbojam bieg1 jest male puk przy zmianie na 2 jeszcze wieksze potem znow objaw jest cichszy.

Wyraznie stuka z tylu a jak ktos siedzi na tylnej kanapie to nawet to czuje. Podpora walu jest nowa, sprzeglo gumowe laczace wal ze skrzynia ok, co jeszcze sprawdzic?

• Członkowie klubu
Opublikowano

Ja też tak miałem tylko, że w E34. Przyczyną w miom przypadku było sprzęgło pomiędzy wyjściem ze skrzyni a wałem. Wymieniłem i prawie po problemie - dlaczego zaraz napiszę. Radzę szybko to zrobić bo prawdopodobnie przez zaniedbanie tego rozwaliłem skrzynię :( Wał się lekko opuścił i powyrabiał łożyska w skrzyni. Problemy ze skrzynią wyszły dopiero po wymianie tego - odrazu na pierwszej jeździe testowej. Póki wszystko było na starym łączeniu na skrzynię na narzekałem. Zaraz po wymianie tego łączenia skrzynia odmówiła cichej pracy. Objawiło sie to szumem jakby łożysko oporowe. Nic nie dało się już z nią zrobić :( (nie warto było wymieniać prawie wszyskich łożysk) - kupiłem drugą. Także szybko panowie pod auta i sprawdźcie to.

Nie doczytałem dokładnie, że to z tułu słychać te stuki. U mnie było wyraźnie spod auta w miejscu wyjścia ze skrzyni. Jak z tyły to prawie napewno to co napisał kolega wyżej, znajomy tak miał kiedyś - wymienił i było oki.

Pozdrawiam, Mariusz

"Mario"

F11 Sophisto Grau

http://i59.tinypic.com/242j57c.jpg

Opublikowano (edytowane)

Radek, mozesz pomoc mi go zlokalizowac?

http://www.realoem.com/bmw/partgrp.do?model=CD11&mospid=47447&prod=19950600&hg=26&fg=10

ps. Chcialbym dodac ze u mnie nie musze puscic sprzegla zeby bylo pukniecie, wciskam sprzeglo i w momencie kiedy zapodaje bieg np 2 jest pukniecie

ps2 to jest element gumowy cze metalowy z kulkami ... ?

ps3 najnowsze informacje z serwisu bmw w warszawie i tu telefon 613 90 03 - W bmw e36 328 nie ma przegubu homokinetycznego, hmmmm.....

Edytowane przez trempes
Opublikowano
Napisałem wam że przegub HOMOKINETYCZNY ten co łączy wał z tylnym mostem.

OK. Pytanko, a w zasadzie to 2.

1. Czy wszystkie BMW maja taki przegub? Ja na przyklad mam 318 E36 i dopiero poznaje to auto, wiec jestem po prostu zaciekawiony.

2. Na czym polega zasada dzialania i budowa takiego przegubu?

Dzieki za odpowiedzi.

Opublikowano
Sprzęgło homokinetyczne likwiduje drgania przenoszone z wału na most.A jesli to byłby krzyżak było by słychać typowy metaliczny dzwięk... :hand:
Opublikowano

W mojej 520 E34 91r wymieniłem ostatnio sprzęło (tarcza zwykła na sprężynkach, łożysko oporowe no i docisk) koło zamachowe mam zwykłe żadne masowe no i po pewnym czasie przy ruszaniu tylko z jedynki po puszczeniu już sprzęgła i delikatnym naciśnięciu gazu(około 10km/h)słychać było słabiutkie brzdękniecie a potem po pewnym czsie ustało no i teraz go nie ma ale za to: jeżeli jadę na wstecznym i naciskam sprzęgło aby stanąć słychać wyraźnie stuknięcia(klup,klup) za każym razem to samo jest z jedynki na dwójkę w momencie puszczania sprzęgła (klup,klup) no i jeżeli postawię samochód zgaszony na obojętnie którym biegu i rozkołyszę go (przód tył)tak samo coś się trzaska (klup,klup)

Nie mam luzów na moście, zostało wymienione sprzegło gumowo metalowe pomiędzy skrzynią a mostem (bo padło podejrzenie ze to może być one) nie mam też luzów na tym przegubiee homokinetycznym pomiedzy wałem a mostem, wieć ja juz nie wiem i oszalałem, ponoć skrzynia się sypie, jakiś wałek wysprzeglający nabrał luzów ponoć, już niedługo kupuję środek MILITEK żeby dolać do skrzyni (jeżeli to skrzynia on ponoć ma to wyciszyć w pewnym stopniu a co za tym idzie utwierdzę się w przekonaniu ze to skrzynia) bo ręce już mi opadają, a wszystko było wporządku zanim nie zmieniłem sprzęgła na nowe.

http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

troche odświeżę temat.

Niestety u mnie też zauważyłem pukanie.

Słuchać tylko przy włączaniu jedynki - raczej z tyłu.

Dokładnie tak: - - i bieg włożony.

Słychac to w 8 przypadkach na 10 włączania jedynki.

Na innych biegach nie słychać.

:cry:

Czemu BMW ??? - wiem, ale nie powiem .....
Opublikowano

a ja mam klik ale dochodzi ze skrzyni

w e34 530

chyba od zawsze to mialem, czy to normalne? jak wlaczam albo 1 albo zrzucam z biegu na luz (na postoju)

dodam ze olej w skrzyni mialem wymieniany z 5 tys km.

elastozlacze tez nowe wymienione 5 tys km temu

moze dlatego ze sprzeglo mam padniete? (ciagle czekam az przyjdzie z niemiec nowe)

nie jest to jakis duzy halas, po prostu slychac jak wlaczam bieg lub zrzucam dokladnie w monecie jak przalczam, albo zrzucam chyba to sprzeglo? wsteczny tez slysze, nic nie szarpie tylko tak puka, w sumie to nie pukanie, no slychac jak bieg wchodzi, nie wchodzi bezglosnie

chyba nawet bardziej slychac jak zrzucam do luzu gdy parkuje auto po jezdzie i mam otwarte okno, bo normlanie to tego nie slysze za bardzo

czy to jest normalne? :)

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
  • 1 rok później...
Opublikowano
Jade w przyszłym tygodniu do warsztatu to zobaczymy co to. Stawiam na most. Mam też rozwaloną poduchę pod silnikiem, to chyba też może być przyczyna. Jak wymienie poduche i zaleje nowy olej do dyfra to opowiem czy coś się zmieniło.

Mam to samo wienc jesli napiszesz bede niezmiernie wdzieczny :)

Opublikowano
Witam

troche odświeżę temat.

Niestety u mnie też zauważyłem pukanie.

Słuchać tylko przy włączaniu jedynki - raczej z tyłu.

Dokładnie tak: - - i bieg włożony.

Słychac to w 8 przypadkach na 10 włączania jedynki.

Na innych biegach nie słychać.

:cry:

Kurde mam to samo :mad2: , nawet nowy temat zalozylem ale nikt nie odpisal :(...a moze to jest jakas poduszka amortyzujaca skrzynie biegow...??Koledzy jak ktos rozwiaze problem to czekam na akis sygnal :)...U mnie to tylko wystepuje na 1 i 2 a jak zmieniam biegi wolno, to zadko wystepuje te pukniecie...

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
Hmmm ale kolega Sikorr ma chyba racje, mi tez sie wydaje ze jest to poduszka skrzyni...droga taka inwestycja??

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
I mają racje on występuje w modelach 5 i 7 a w serii 3 to może być wał nie skręcony ew luz na dyfrze.

mozesz mi to zlokalizowac nr Vin to BM56058, ktora to czesc ?

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką