Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Kupiłem ostatnio E90 i zaczął się problem gdyż przy przepustnicy pojawił się olej również pompa vacum jest nieszczelna i puszcza olej ale bardziej nurtuje mnie pytanie skąd w dolocie bierze się olej?

Po rozkręceniu i sprawdzeniu wszystkiego doszedłem że wyciek oleju zaczyna się już przy filtrze powietrza gdyż on sam jest w śladach oleju ale pod filtrem jest rurka z której wydobywa się ten olej a później wszystko wędruje przez turbinę intelcooler przepustnice aż do kolektora ssącego. Wstawiam zdjęcia do podglądu czerwoną strzałką zaznaczone miejsce skąd wydobywa się olej.

https://drive.google.com/file/d/19u8yNiNHKbGB-CedO-urpvNZXlrpiFSn/view?usp=sharing

Opublikowano (edytowane)

Rurka pod filtrem prowadzi z odmy i to z niej dostaje się olej do dolotu. W tym roczniku, a przynajmniej w 3.0d zrezygnowano zupełnie z wkładu odmy- filcowego filtra, czy też plastikowego separatora. Przez to więcej oleju dostaje się do dolotu. Nawet BMW ma procedurę która zakłada wyposażenie w starego typu odmę taka jak była w e39 czyli filtra filcowego który w najlepszy sposób filtru olej i zapobiega przedostawania się do dolotu. Jednak trzeba pamiętać o jego regularnych wymianach. Link do procedury serwisowej opisującej taki przypadek: https://asiakas.kotisivukone.com/files/miimii.tarjoaa.fi/Tiedote.pdf

Edit. Filtr powietrza nie powinien być w oleju, a już na pewno nie przepływomierz, a na zdjęciu wygląda "tłusto", zwłaszcza, że rurka odmy jest osobnym elementem poniżej filtra i przepływomierza i raczej nie ma możliwości by z odmy do filtra powietrza dostał się olej, gdyż razem z powietrzem jest zasysany w dół przez turbo.

Edytowane przez tomaszj1990