Skocz do zawartości

E39 - panel klimatronika nie reaguje. Nowy jeż

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na wstępie chciałby się przywitać ze wszystkimi forumowiczami.

Przeszukałem to forum, jak i kilka innych, dodałem zapytania na grupach facebookowych i nikt nie wie co się mogło stać dlatego jako ostateczność zakładam ten wątek.

Zacznę od tego, że zagotował mi się płyn chłodniczy stojąc na światłach. Zatrzymałem się, silnik ostygł nabrał normalnej temperatury, a że do domu miałem jakieś 50km droga szybkiego ruchu i temperatura jadąc była ok tylko na postoju się grzał to dojechałem do celu.

Na podjeździe zgasiłem samochód i usłyszałem wentylator. Pierwsza myśl - wentylator klimy schładza silnik, wróciłem po kilku minutach ale to nie był wentylator z klimy lecz dmuchawa, która tłoczyła powietrze do auta. Przekręciłem kluczyk ale panel klimy nie zareagował, odpaliłem auto, dalej bez reakcji, dmucha na maxa. Wypiąłem kleme z aku, odczekałem chwilę, wpiąłem, dalej dmucha - panel czarny. Wypiąłem jeża przestało dmuchać panel klimy czarny, mówię pewnie jeż, tak też doradzili mi na fejsie. Kupiłem jeża, tego co wcześniej (jakiś zamiennik) wpiąłem, znów to samo. Bezpiecznik numer 9 jest dobry.

Mam nadzieję że tutaj znajdę rozwiązanie problemu lub chociaż kierunek, w którym szukać usterki.

Pozdrawiam wszystkich!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź jeszcze F20
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Po włączeniu zapłonu na obu bezpiecznikach masz 12v?

Konkretnie rocznik (najlepiej z miesiącem produkcji) jaki silnik?

Podšwietlenie panela działa? Kontrolki reagują? Co kolejek na wyświetlaczu? Przestawia klapy po naciśnięciu przycików?

Masz możliwość połączyć się z panelem komputerem?

Opublikowano

Nie przemierzyłem czy na obu jest 12v muszę to zrobić.

Silnik m54b25, 8 tydzień 2002r.

Panel ma podświetlenie na przyciskach.

Sam wyświetlacz jest ciemny. Brak reakcji na przyciski.

Jakiś czas temu pobrałem inpe ale nie wiem czego szukac

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To spróbuj się połączyć z klimatronikiem. Wieczorem przegladnę jeszcze raz schematy a ty zobacz czy masz na tych bezpiecznikach napięcie.
Opublikowano

Prawdopodobnie padł panel, a osoby które doradziły wymianę jeża dały ciała, bo według mnie ta wymiana była zbędna, a diagnoza błędna - by nie powiedzieć szkodliwa.

Na przyszłość: najpierw podpina się kompa, a dopiero potem coś wymienia.

Wentylator klimy raczej nie załącza się w celu chłodzenia silnika - a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo.

I sprawdź sobie termostat, bo gotowanie się silnika na światłach nie jest normalne. Zakładam, że visco sprawne i wentylator śmiga.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli z innymi modułami się łączy a z klimą (IHKA) nie to panel na 99% do wymiany. Może warto go rozebrać zobaczyć na styki.
  • 3 miesiące temu...