Skocz do zawartości

F48 2.0i sdrive zmiana felg z 17 na 18 lub 19 cali.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, auto jeździ obecnie na oponach Turanza wysokośc 55 i felfa 17 cali. ale muszę zakupić nowe opony gdyż te są tak wyząbkowane że wyją niemiłosiernie.Ogólnie z wyjątkiem głośności nie moge narzekać na opone i koło. Czy w przypadku zmiany na wiekszą felge np.18 jest możliwośc zamontowanie opony 55 czy juz nie ma szans że wejdzie lub tez 19 na 50 ?W dodadku musże mieć opony ROF co wpływa na jej twardość i komfort ale chciałbym zachować podbobne odczucia z jazdy dodając troszkę wygladu autu. Czy najrozsądniej nie rusząć i wymienic tylko opony ?:) Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sam profil opony (55) i średnica felgi (17) - to za mało, aby rozmawiać o średnicy całego koła i ewentualnych zamiennikach. Brakuje jeszcze informacji o szerokości opony - gdyż wspomniane „55” to nie jest wysokość profilu w mm lecz wysokość będąca % z szerokości opony.

Przykładowo dla 225/50R18 (jednego ze standardowych rozmiarów dla F48) owo 50 oznacza 50% z szerokości 225mm. Czyli wysokość profilu wynosi 112,5mm - co daje średnicę całego koła równą 682.2mm.

Jeśli założyłbyś oponę o wyższym profilu, ale węższą - przykładowo 205/55R18, to mimo oznaczenia profilu 55 jego wysokość będzie wynosić praktycznie tyle samo co wcześniej 112,75mm - czyli wysokość całego koła pozostanie praktycznie identyczna (682.7mm)

Stąd przykładowe opony 205/55R18 są idealnymi rozmiarowo zamiennikami opon 225/50R18 i często są stosowane w przypadku ogumienia zimowego (gdzie węższa szerokość opony bywa w niektórych warunkach pożądana).

Jeśli zaś założyłbyś opony 225/55R18 to średnica całego koła będzie już większa o aż 22.5mm czyli 3,19%, a przyjmuje się maksymalną tolerancję rozmiarów koła +1.5% / -2%

Opublikowano
Bardzo dziękuję za szybką i bardzo obszerną odpowiedź :)) W sumie tuman jestem bo zawsze miałem przeświadczenie że wartość 55 50 45 opisują wysokość ( w wartosciach ale nie procentowych) , ale w sumie wystarczyło by z linijka podejść i zagwostka by była skąd tyle wyszło. To jak już wiem że np że mogę ostatecznie 225/55/R17 wymienić na 225/50/R18 (R19 już wykluczam z uwagi na nasze drogi) to czy w miarę dobrej oponie (letniej ROF + *) nie odczuje różnicy na dziurach itp względem tej Turanzy?