Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, zauważyłem po dłuższej trasie w weekend, że w zakresie 150-160 km/h pojawiają się bardzo delikatne ale jednak wyczuwalne wibracje auta.

Na kierownicy tego niemal nie czuć ale np jak położę rękę na podparciu drzwi, to czuć drgania.

Przy niższych prędkościach tego nie ma, przy wyższych jak wchodzę na 180 to leci idealnie jak po stole.

Zrobiłem wcześniej 30k i nie zauważyłem ale też nie miałem okazji jechać długimi odcinkami z tempomatem na 160.

Sprawdziłem wyważenie kół - ponoć w porządku.

Macie jakieś pomysły, podobne obserwacje czy jechać z tym do ASO?

Tam się obawiam, że trudno im będzie odtworzyć problem...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
miałeś wyważenie z testem drogowym czy bez ? u mnie podobny objaw był na zimowych , dopiero test drogowy rozwiązał problem
Opublikowano
tez z tym walczyłem, wywarzanie, zbieżność, zawieszenie, i okazało się na koniec że jedna opona ma lekki defekt i delikatnie bije ( u mnie tylko przy prędkości 80-100) jak wymieniłem drgania ustały.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bez testu drogowego, co to jest?

Internety wszystko powiedzą :wink:

Opublikowano

Pojechałem na powtórne wyważenie do innego oponiarza, okazało się że po prawej stronie musiało dojść po 15-20g na przód i tył - czyli zauważalnie. Efekt zniknął.

Gość mówił, że może wpadłem w dziurę po prawej ale nie kojarzę, a do tego niedawno to sprawdzałem - więc wątpię

Myślę raczej, że co punkt i maszyna to inne efekty, bo pewnie nikt tego regularnie nie kalibruje i robią na odp... jak wszystko wszędzie teraz.

Opublikowano

Dokładnie tak jest ,robią na odpierdol

a my za to płacimy żeby paprakom bypo dobrze na tycch maszynach można ustawić nawet tolerancję kiedy ma wyjść 0,0 to tak robią od 0 do 15-20 g ,a jabardziej mnie wku...wia jak winy szukają u klientów ato opony mają już 3 lata, ato felgi noe są nowe ,albo opony nowe ale panie nie tej firmy :duh:

Opublikowano

Mam podobny problem od lat w kilku samochodach.

Niektórzy wyważają dobrze, inni po prostu beznadziejnie. Warto mieć swój sprawdzony zakład