Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam bmw e60 z tylnym napędem. Aktualnie posiadam felgi 17 cali jednak zamierzam kupić większe.

Znalazłem ciekawe tylko że od bmw f30 i chciałem spytać czy będą pasować.

opony:

225/40 r19

255/35 r19

felgi:

19*9,5 et 38 cb72,6

19*8,5 et 33 cb72,6

Na pewno będą potrzebne dystanse. Jak już to jakie?

Dzięki za pomoc.

• Moderatorzy
Opublikowano

Przód 20-25 mm na stronę.

Tył 5-15 mm na stronę.

To nie są OE od f30 felgi, OE ma inne parametry.

Opony 245/35 + 275/30 muszą tu być.

Opublikowano
Przód 20-25 mm na stronę.

Tył 5-15 mm na stronę.

To nie są OE od f30 felgi, OE ma inne parametry.

Opony 245/35 + 275/30 muszą tu być.

czyli z tymi oponami co są nie ma szans żeby jeździć po założeniu dystansów? Czy może da radę?

Opublikowano
To nie są opony od twojego pojazdu, więc nie ma opcji.

ok, a jak kupię nie orginalne felgi 8,5 19 cali et 15 i do tego opony takie same przód-tył 245/35/19 to będzie pasować?

Ewentualnie czy może lepiej wyglądać 245/40/19 ale to już chyba zbyt duża rozbieżność.

na 275 trzeba szerszą felgę?

• Moderatorzy
Opublikowano

Jak najbardziej 4x 8,5 ET 15 podejdzie i przód i tył te same opony 245/35 R19.

Jak chcesz na tył 275/30 to musisz mieć na tyle szerszą felgę.

Opublikowano

Przód masz mieć 245 35 19, a tył 255 35 19 albo 265 35 19 w zaleznosci od budzetu, bo konfiguracje z 255 35 19 na tyle sa tansze niz te z 265 35 19.

Daj link do tych felg z F30 chetnie zobacze jaka cena i jak to wyglada.

Opublikowano
To nie są opony od twojego pojazdu, więc nie ma opcji.

ok, a jak kupię nie orginalne felgi 8,5 19 cali et 15 i do tego opony takie same przód-tył 245/35/19 to będzie pasować?

Ewentualnie czy może lepiej wyglądać 245/40/19 ale to już chyba zbyt duża rozbieżność.

na 275 trzeba szerszą felgę?

Tu masz jak na E60 wygladaja repliki Styling 128 tył 255 35 19, a przód 245 35 19.

Tył szerokosc 10j, przód szerokosc 9j. ET tył 22-24 przód 14.

4cce2570e3ee4a11.jpg

https://allegro.pl/oferta/kola-19-cali-bmw-5-e60-e39-styling-128-9365052656 Taka cena.

Opony daje te na felgi - koła dostajesz wywazone napompowane z wentylkami dekielkami gotowe na auto do zalozenia pod sam nos.

https://www.24opony.pl/opony,0,192455/fortune-fsr701-255-35-r19-96-y-xl-fr.html

Jak dolozysz pare stówek to pewnie by ci lepszy model zalozyl jakis ale te chodza po 360 pln od sztuki 255 i 245 po 300 ziko

https://www.opony-ux.pl/opona/fortune-fsr-701-245-35r19-93w-xl-6970310407070.html

• Moderatorzy
Opublikowano

Absolutnie nie kupuj takich no nameów. Czy to felg czy opon.

Także nie słuchaj kolegi wyżej. Nie pierwsza studzienka to piętnasta z kolei i felga ci w końcu pęknie.

Raz nieprawidłowy rozmiar, dwa nie wejdą trzy twoje bezpieczeństwo.

Sugeruj się tylko tabliczką znamionową w pojeździe i co ja też ci radziłem jest z nią równoznaczne.

Auto waży, napęd na tył więc do BMW ładuje się opony premium.

255 BMW zakłada na 8,5 calową felgę a nie na 10J, bez żartów takich proszę. To nie honda civic. na naciągi. Ratujesz wpasowanie felgi małą oponą, bo normalnie ta felga by tam nie weszła na kapciu 275-285.

• Moderatorzy
Opublikowano

Przecież to wygląda komicznie. Obraz typowego posiadacza BMW, które podpina nam społeczeństwo przez takie „projekty".

Tu masz prawidłowy spas swojego samochodu.

Odpowiednia guma i odpowiednie obniżenie Eibachami. Trzeba mieć trochę pojęcia w szerokościach felg/opon profili itp, żeby zrobić dobry spas w modelu. Coś o dystansach i ile mamy miejsca w nadkolu itp. itd. zanim zacznie się doradzać, bo ktoś jeszcze wyda 5k zł po twojej radzie równie dobrze może to do studni wrzucić albo spalić w kominku.

m5_04-jpg.67421

http://thumbsnap.com/sc/cvldK1ku.jpg

Opublikowano

245 35 19, 275 30 19 - wszystko wejdzie tylko kwestia grubosci portfela.

Felgi z M5 E60 sa brzydkie wzor mi sie nie podoba, styling 128 sa o wiele ladniejsze i ciezko je dostac w oryginale to rarytas do bmw, a ten wzor co pokazales to ma co drugie E60 na lawecie z Niemiec co przyjezdza co kilka dni z Bmkami do Bavaria Parts Damian.

Uzywane pokrzywione poobdzierane dostaniecie juz od 1500 do 2500 pln 18-19 cali. Dla mnie lepiej nowe kupic i przynajmniej to jakos sie prezentuje.

93EyKQz.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A tu e60 z tymi kolami + gleba + pneumatyczne zawieszenie :D mowcie co chcecie dla mnie takie auta to sa perelki :8)

vDMkeU4.jpg

Widziałem ostatnio na A4 takiego zglebionego perełka na chyba 20 calach jak przejeżdżał swoją e60 przez poprzeczne uskoki na A4 koło Bolesławca. Miał wtedy na liczniku może ze 40km/h, najlepszy nie był wygląd tego samochodu, a mina kierowcy :mrgreen:

Opublikowano
Wedlug mnie 19 cali jest optymalne do BMW. Nie twierdze, ze to najlepsze felgi do tych aut ale sa ladne i na nowe jest 2 lata gwarancji. Tez nie dla kazdego to moze byc ,bo trzeba 4 kafle minimum wylozyc z oponami po 300 przod, 350 tyl, a jak ktos sobie zaspiewa o lepsze opony to kola 5 kafla pln sie zakreci. No nie jest to dla kazdego tak naprawde, bo znam podejscie ludzi jezdzacymi e90 e60 i 90% osob kielbase wyklada na zakup drogich rzeczy do tych aut i wymienia byle jak najtaniej.
Opublikowano
19 cali opony po 300zl? Nie ma to jak bezpieczenstwo, chiński noname klasa przyczepności C, do prawie 2 tonowego bmw :duh: :duh:
  • Moderatorzy
Opublikowano

Uzywane pokrzywione poobdzierane dostaniecie juz od 1500 do 2500 pln 18-19 cali. Dla mnie lepiej nowe kupic i przynajmniej to jakos sie prezentuje.

Sam te chinole zaraz swoje porysujesz od krawężników, bo rant ochronny opony nic nie daje na twoich naciągach.

Kupuje się ori felgi i oddaje na renowację. 1000 - 1200 zł i masz koła jak nowe. Oryginalne.

Opublikowano

MojeE92 335i - 1600 kg. E60 535d - 1645 kg kolegi autora posta.

2 tony to waży bmw X5 suv, a nie te samochody w wersji sedan czy coupe.

Po 2 miesiacach od zakupu felgi wygladaja jak nowe, dorzucilem sobie klocki ceramiczne, bo zwykle pylily na nie i jest ok.

Kazdy ma prawo wybrac to co jemu odpowiada - nie mam nic ku temu. Duzo wedlug mnie zalezy od budżetu.

Natomiast tu mnie koles troche zdenerwowal, bo jak sie okazuje sa dekielki do tych felg na wymiar i on je znalazl, a tu nikt mi ich nie podał :

Opublikowano
To jeszcze dolicz, kierowce, pełny bak i dodatkowe wyposażenie, bo suche tabelki z Wikipedii nijak się maja do rzeczywistosci. W dalszym ciągu z budżetem 300zl na oponę 19” to się skoda jeździ a nie bmw :roll:
Opublikowano

Nie wiem ja jezdze na tych oponach na codzien, czasami 200+ na dluzszej prostej i nie zauwazylem by cos bylo nie tak nie sciaga mnie na boki ani nic, auto z miejsca jak dam but w podloge to klei w miare dobrze nie miga mi trakcja co chwile. Na poprzednich 17 calowych kolach oponach Michelin to jak dalem but w podloge to nawet na 3-ce caly czas mi migala trakcja i kola mielily na asfalcie, a na tych 255 tak nie jest. Jedynie na 2-ce straca trakcje jak but w podloge, a na 3-ce juz nie i kleja jak trzeba. Jest full bieznika , wiec nie ma sie czego obawiac.

Poza tym ty nie rozumiesz moich postów, bo ja nie pisze, ze ktos szukajacy opon powinien kupic tak tanie jak ja tylko ja polecilem kola w calosci jak ktos ma do 4500 pln budzet na cale nowe kola to mu polecilem moje kola co kupilem w tej cenie z takimi , a nie innymi oponami i nawet zaznaczylem, ze jak ktos zwiekszy budzet do 5000 pln to mu zaloza lepsze opony na te felgi po 400-450 pln od sztuki przod tyl.

A ty krytykujesz mnie w innym dziale klamiac , ze ja polecam ludziom opony po 300 pln tylko i wylacznie. Nie powinienes sie tak zachowywac wobec innych uzytkownikow.