Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim!

Mam problem z BMW E87 118d 2005 bez DPF z silnikiem M47, przebieg >250k.

W czasie jazdy, przy odpuszczaniu pedału gazu słychać metaliczny „kręcący się” dźwięk (jakby metalowa tarcza o coś ocierała)

- dźwięk ustaje po wciśnięciu sprzęgła

- dźwięk jest zależny od prędkości (przy większej prędkości częstotliwość ocierania jest większa, dźwięk jest mało słyszalny, zagłuszany przez prace silnika)

- nie zaobserwowałem żadnych problemów ze sprzęgłem/wibracjami - samochód zachowuje się normalnie przy zmianie biegów - jedynie występuje ten metaliczny rotacyjny dźwięk

Co to może być?

Problem wystąpił nagle, a po testowaniu (kilka razy puściłem sprzęgło, puszczałem gaz itp) problem na chwile ustał, ale po jednym dniu wrócił.

Dodam, że auto stało przez ostatnie 2-3 tygodnie.

Opublikowano

U mnie tak było jak wał dawał znać - a dokładnie podpora wału- tylko, że były tez drgania przy pewnych wartościach obrotowych + powyzej 140 km/h.

Objawy podobne do - dwumasu, wał/podpora wału, podpuszki silnika - tak trzeba sprawdzać

Jak puścisz gaz daj rękę na podłogę czy tam cos uderza ?? Jest też duzo osłon, długi wydech ......

Opublikowano
U mnie tak było jak wał dawał znać - a dokładnie podpora wału- tylko, że były tez drgania przy pewnych wartościach obrotowych + powyzej 140 km/h.

Objawy podobne do - dwumasu, wał/podpora wału, podpuszki silnika - tak trzeba sprawdzać

Jak puścisz gaz daj rękę na podłogę czy tam cos uderza ?? Jest też duzo osłon, długi wydech ......

U mnie problemy słyszalne tylko przy niskich prędkościach.

Inny dźwięk przy puszczaniu gazu przy jeździe do przodu, inny przy jeździe do tylu (nawet bez odpuszczania gazu)

Jazda do przodu:

Jazda do tylu:

Opublikowano

Tego się boje, umówiony jestem na poniedziałek ze znajomym mechanikiem.

Chciałem wcześniej spróbować zdiagnozować co się dzieje