Skocz do zawartości

Praca przeplywomierza e39 530d

Djflex20

Rekomendowane odpowiedzi

Auto kupione za grosze, od początku miało być pod handel ale chce to ogarnąć żeby kolejny wlasciciel nie miał problemów, nawet jeśli wymienię w niej silnik na inny to wyjdę na swoje.. Oczywiście mam taką nadzieję :p

• Zasłużeni forumowicze
Pod max obciążeniem pompa wysokiego ciśnienia daje grubo powyżej 1000 bar. Na postoju 350 około. Jednostki w INPA są pokopane, te w nawiasach, ale ciśnienie tam ma być w barach, nie milibarach.

Pompa podaje dobrze, właśnie udało się zrobić log programem testeo, pompy nie zapisałem ale mam logi z przeplywki i turbo. Pompa z tego co widziałem dawala ponad 1000 bar więc jest ok

Link do loga, jeśli będzie problem z otwarciem daj znać. Test robiony na 4 biegu przy prędkości około 60kmh i rozpędzałem się do 140?

https://files.fm/u/t6kutd9qe

Wg mnie jest ok ale to już zostawiam dla ciebie :)

• Zasłużeni forumowicze

Najlepiej wychodzą takie pomiary na trzecim biegu, nawet na drugim od 1500 obr pedał w podłogę. Zadane ciśnienie osiąga tutaj po 30s i ciężko powiedzieć skąd się to bierze, ale podejrzewam, że to rozpędzanie auta. Lepiej wygląda wykres w funkcji obrotów, a nie czasu.

djflex.jpg

Na pomiary przepływki to u siebie nie patrzę, bo jak mam odłączony EGR to zawsze mierzy więcej niż jest oczekiwane, gorzej jak byłoby odwrotnie, ale jak wymieniłeś i twierdzisz, że jest lepiej to OK.

• Zasłużeni forumowicze
Nie jestem aż takim ekspertem, żeby stwierdzić czy już wszystko jest tak jak powinno być :) Trzeba byłoby pojechać na hamownię. Ja na pewno będę u siebie wymieniał styki na czujnikach, bo mam dużego laga na turbo tylko ze względu na to, że mam dwa takie auta to brakuje czasu :) Poczytaj tutaj. Zrób jeszcze raz test na dwójce. Nawet bezpośrednio z INPA na żywo, albo nagraj ekran. Jeśli ciśnienia turbo się w miarę pokrywają to można przyjąć, że jest OK. Zawsze będzie jakieś opóźnienie - bezwładność turbiny. Każdy inny problem związany z mocą będzie widać w pracy turbo - brak paliwa, dziurawy IC, itp.

Juz mi ręce opadają zostają tylko wtryski w sumie bo ten blad od od świec to pewnie tylko to że kreci około 2s zanim odpali

Jeszcze myślę o katalizatorach auto ma na liczniku ponad 400tys a katy są wszystkie, moz są pozapychane

• Zasłużeni forumowicze
2s to nie jest jakoś strasznie długo. Jak na zimnym lepiej to pada czujnik wałka, okolice pompy podciśnienia. Z tym buczeniem to już kiedyś coś podobnego czytałem... może podciśnienie gdzieś schodzi ? Dziura ? Świece trzeb było sprawdzić miernikiem jak był kolektor zdjęty.

Właśnie czytałem temat gosciu miał podobny problem i był to zawor podcisnienia egr, ale jeśli u mnie egr jest zaślepiony to wpływa on jakoś na pracę całego układu? Jak będzie buczało to odrazu odłączę przewod od gruchy bo jest na wierzchu :lol:

Ile ma mieć 530dA 184KM w serii do 100? Wyczytałem na jakimś forum że niby 9s ale czy aż taka byłaby roznica pomiędzy automatem a manualem? Z tego co pamiętam w mojej starej e39 3.0d mialem około 8s. Już sam głupieje może auto jezdzi jak trzeba...

• Zasłużeni forumowicze
...może auto jezdzi jak trzeba...

Też tak uważam :D

Nigdy nie mierzyłem przyspieszenia, ale będzie różnica spora między A i M ze względu na skrzynię. Na pierwszym albo drugim biegu (nie pamiętam) sterownik obcina, żeby nie przekroczyć maksymalnego momentu, który dla tej skrzyni jest na granicy wytrzymałości. Lockup zapina przy 80 km/h to trzeba by porównać przyspieszenia w wyższych prędkościach. Poza tym 20 letnie auto to nie wymagaj ideału. Ile pali ? Mój 530dA fajny jest na miasto mimo, że sporo pali (9,5L), 525dM na trasy mimo, że słabszy, ale spalanie na autostradzie nie przekracza 8L przy pełnym ogniu, na drogach drugorzędnych około 6L.