Skocz do zawartości

F11 520d ocena stanu rozrządu

gościue91

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim.

Parę dni temu poraz pierwszy usłyszałem oznaki zużycia rozrządu w 520d. Jestem prawie pewny, że poraz pierwszy szelest pojawił się niedawno, bo na bieżąco nasłuchiwałem oznak jego zużycia :D

Po pierwsze prosiłbym o potwierdzenie, że jest to właśnie rozrząd, a po drugie poradę jak bardzo powinienem spieszyć się z naprawą. Zakładam, że powinienem zrobić to jak najszybciej ale problem tkwi w tym, że muszę na dniach zrobić wyjazd 500 km w jedną stronę i potem wrócić (razem 1000 km trasa). Co myślicie o takiej podróży z obecnym stanem rozrzadu?

Poniżej wklejam dwa linki, w ktorym nagrałem jak to brzmi u mnie.

Btw na powyższych nagraniach dźwięk jest trochę za wysoki. W oryginale brzmi on bardziej jak tu:

z tym , że nie jest on tak mocny.

• Zasłużeni forumowicze

Rozrząd sprawdza się na rozgrzanym silniku + stałe 1500 obr/min.

Jeszcze jedno , ja osobiście położył bym telefon pod autem na wysokości rozrządu, siedząc w aucie dodał gazu do wspomnianych 1500 obr/min i nagrywał.

Proponuję ci sprawdzić wszystkie plastikowe - drgające miejsca w komorze silnika , które wytwarzają nieporządny dźwięk brzęczenia. Uwierz mi , po takim zabiegu jeste o niebo ciszej....

Jaki przebieg?

Żeby dodać smaczku całej dyskusji, to powiem tylko, że rozrząd lubi sobie czasem pęknąć "bezobjawowo" :D

Ja przed wymianą kompletnego rozrządu (przy 200 000 km) wymieniłem sam górny napinacz łańcucha i poranny szelest ustał. Ale to raczej tylko pudrowanie syfa.

ad®ian™

Dzięki za odp.

Dźwięk z filmu jest trochę inny niż w rzeczywistości. Naprawdę jest on mniej wysoki i bardziej przypomina szelest właśnie (jak na trzecim linku). Mimo wszystko jutro, ew. na weekend postaram się zrobić nagranie spod samochodu plus w miarę możliwości sprawdzę te plastiki.

Co do jakieś diagnozy z ASO nie wiem czy jest sens, bo rozrząd i tak należałoby wymienić. Auto ma prawie 260k nalotu i rozrząd mamy tutaj fabryczny. Wiem, że to relatywnie dużo, jednak jak pisalem, praktycznie do poniedzialku wszystko pracowało naprawdę ładnie i żadnych dzwiekow nie było słychać.

Cześć wszystkim. Dla chcących posłuchać - nagralem 4 proby dyktafonem, telefon położyłem w miarę możliwości tuż pod rozrządem (pod samochodem).

1. Zimny silnik, wolne obroty: https://megawrzuta.pl/download/f0da7765 ... 502c5.html 2. Zimny silnik, 1500 obrotów: https://megawrzuta.pl/download/0fd93d46 ... 47c7f.html 3. Rozgrzany silnik, wolne obroty: https://megawrzuta.pl/download/976854a2 ... cff1c.html 4. Rozgrzany silnik, 1500 obrotów: https://megawrzuta.pl/download/425aaf54 ... 959d8.html.

IMO to rozrząd, chociaż nie jest chyba tak źle, bo dźwięk nie jest jakiś mega głośny. Mimo wszystko, będę wdzięczny za dodatkowe komentarze

• 1 miesiąc temu...

Dla zainteresowanych.

Rozrząd wymieniłem juz dawno (od razu dwumas i sprzęgło bo już skrzynia ściągnięta była:D)

Generalnie był w bardzo dobrym stanie jak na 260k przebiegu. Trochę rozciągnięty byl dolny łańcuch (od pomy olejowej) i napinacz gdzieś tam mial luzu z pol centymetra w porównaniu do nowego. Ogólnie naprawdę było poprawnie, z 50k spokojnie by jeszcze zrobił.

Co do dźwięku z filmów to najprawdopodobniej po prostu pompa wysokiego ciśnienia. Ona działa na zasadzie ruchu dwóch bloczków i one wydają taki hałas.