Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Też miałem te błędy powracały po skasowaniu. Proponuje kupić emulator maty i pasów 60zł na allegro ja kupiłem zamontowałem i po sprawie jeżdżę już tak rok zero błędów. Jedyny minus tego rozwiązania to w przypadku kolizji nawet gdy nie ma pasażera poduszka wystrzeli.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zamiast emulatora można wykodować.
Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
Trzy tygodnie w trasie to samo mi wyskoczyło, w moim przypadku pomogło podociskanie kabli pod fotelami z przodu, wykasowanie błędów INPĄ no i póki co to trzeci tydzień bez błędów jeżdżę
Opublikowano

witam, testowałem wszystko wtyczki przeczyszczone dociśnięte dalej lipa

myślę jeszcze o tym emulatorze maty i pasów lub wkodowaniu ale czy by tak sobie mata padła ??

u mnie pasażer na siedzeniu to rzadkość ?? aha jak by mata padła to jak pasażer usiądzie to będzie tez szła informacja o nie zapiętych pasach??

Opublikowano
witam, testowałem wszystko wtyczki przeczyszczone dociśnięte dalej lipa

myślę jeszcze o tym emulatorze maty i pasów lub wkodowaniu ale czy by tak sobie mata padła ??

u mnie pasażer na siedzeniu to rzadkość ?? aha jak by mata padła to jak pasażer usiądzie to będzie tez szła informacja o nie zapiętych pasach??

Tak, u mnie to samo, nawet jak ktoś usiądzie dalej będzie denerwował ten dźwięk.

Ja ten problem mam od początku, około 2 lata. Nie mam się kiedy za to zabrać.

Jak na razie zapinam zawsze pas pasażera żeby nie denerwowało.

Jak wygląda ten emulator?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

witam, no ja już wszystko przetestowałem dalej błąd świeci :( mówili mi ze może czujnik co jest w środkowym słupku lub moduł drzwi pasażera lub satelita lewego słupka A (sgm_60_2)

tylko czy na pewno?? kupować używkę?

nie znacie jakiegoś magika z Wrocka kto by konkretnie cos powiedział?

Opublikowano

Na początek zawsze podpina się kompa, bo po ikonach na desce to sobie można diagnozować spaloną żarówkę. Podepnij i dowiesz się, co jest przyczyną - a przyczyną może być mata, ale podobno może być klema IBS albo czujnik uderzeniowy.

Wykodowanie maty nie jest proste - jak u siebie wykodowałem (wyłączając ją w NCS), to wywalało błąd systemów bezpieczeństwa - czyli to co teraz masz zapewne w iDrive. Być może trzeba jeszcze coś wykodować - nie drążyłem tematu. Samo ustawienie maty na "nicht activ" wywala błąd.

Rozwiązaniem jest emulator maty, ale w połączeniu z emulatorem pasa. Jak założysz sam emulator maty, to będzie piszczał i pokazywał niezapięte pasy. O ile sam dźwięk można wykodować, to zostanie ikona na desce, która zgaśnie dopiero po tym, jak pasażer zapnie pasy - u mnie aktualnie tak jest, bo padł emulator pasów. Tutaj od razu zaznaczam, że są adaptery do zapinek na Allegro, ale w opisie czytałem, że nie są przeznaczone do używania jako zapinki do pasów - nie wiadomo, jak zachowa się taka zapinka przy wypadku.

Czyli:

1. Podpięć kompa i sprawdzić błędy - dowiesz się, co jest przyczyną komunikatu. Zwykle mata.

2. Podociskać wszystkie wtyczki (to już zrobiłeś).

3. Zakupić emulator maty i pasów - jeśli to wina maty pasażera (uwaga: niektóre pasują tylko do wersji EU, inne do USA).

4. Powiadomienia dźwiękowe o pasach można wykodować bodajże w module poduszek (ABG).

5. Nie można wykodować czerwonej ikony na desce (przynajmniej ja nie znalazłem na to sposobu).

Opublikowano
mate podłączałem to nie to, w sobotę pożyczę kabel z inpą i zobaczę co tam wyświetlają się za błędy
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam ,mam już błędy jakie wyskoczyły po podłączeniu inpy :

SIM/SGM - 93DA , 93B0, 93E4

STVR/TEFA - 96FD

SBSL - 982F , 9842

SBSR - 98AF , 98C2

Opublikowano

Błędy:

STVR/TEFA - 96FD

SBSL - 982F , 9842

SBSR - 98AF , 98C2

Dotyczą "satelitów" drzwi kierowcy i pasażera, czyli pewnie wiązki w drzwiach lub ich modułów.

Natomiast pierwsze 3 wskazują już na problem:

93DA	ACSM: Airbag front sensor, left: sensor data implausible	acsm2	Crash safety module	
93DA	ACSM/MRS: Airbag front sensor, driver's side: sensor data implausible	acsm60	Crash safety module	
93DA	ACSM: Airbag front sensor, driver's side: sensor data implausible	acsm85	Crash safety module	
93DA	MRS: Airbag front sensor, left: message implausible	mrs5	Multiple restraint system	
93DA	MRS: Airbag front sensor, left: message implausible	mrs7	Multiple restraint system	
93DA	SGM-SIM: Deactivation: front passenger door module (E60, E61, E63, E64) or satellite, A-pillar, left (E65, E66, E67, RR01)	sgm_60_2	Safety and information module (SIM)

93B0	ACSM: Head airbag, left	acsm2	Crash safety module	
93B0	ACSM/MRS: Head airbag, driver	acsm60	Crash safety module	
93B0	ACSM: Head airbag, driver	acsm85	Crash safety module	
93B0	MRS: Head airbag, left	mrs5	Multiple restraint system	
93B0	No message (0x3) from door module, front left, or door satellite, front right (E60), SMG/SIM receiver, TMFA / TMBF transmitter	sgm_60_2	Safety and information module (SIM)	
93B0	KGM: Relay, power window, driver's door, faulty	kgm_60	Body gateway module

93E4	ACSM: Airbag sensor, B-pillar, right (Y-direction): sensor data implausible	acsm2	Crash safety module	
93E4	ACSM/MRS: Airbag sensor, B-pillar, passenger's side (Y-direction): sensor data implausible	acsm60	Crash safety module	
93E4	ACSM: Airbag sensor, B-pillar, passenger's side (Y-direction): sensor data implausible	acsm85	Crash safety module	
93E4	MRS: Airbag sensor, B-pillar, right (Y-direction): message implausible	mrs5	Multiple restraint system	
93E4	MRS: Airbag sensor, B-pillar, right (Y-direction): message implausible	mrs7	Multiple restraint system	
93E4	SGM-SIM: Self-test: too few messages	sgm_60_2	Safety and information module (SIM)	
93E4	SIM: Key-operated switch, passenger airbag: open circuit	sim85	Safety and Information Module

Lista błędów jest niejednoznaczna, bo użyłem strony bmwfault.codes w której wybiera się silnik. W przypadku tych błędów z INPA powinieneś mieć precyzyjny opis błędu po niemiecku. Dokładne objaśnienie poznasz po wklejeniu ich w translator Google.

Czyli jednak coś jest nie tak z poduszką (poduszkami) kierowcy - być może przerwany kabelek, możesz też sprawdzić bezpieczniki.

Zgaduję, że "B-pillar" to kurtyna.

Poszuka kierowcy jest oczywiście w kierownicy - o ile poduszka może być cała i na swoim miejscu, to prowadzi do niej cienka taśma wewnątrz kolumny, która może się uszkodzić z wiekiem lub przy grzebaniu przy kolumnie. Mocowanie kurtyny jest na dole słupka A (przy przedniej szybie - 1 śrubka na słupku pod napisem "AIRBAG" i masz prawie na wierzchu. Niestety przewody wchodzą w deskę.