Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od niedawna borykam się z problemem braku mocy w moim bmw. Opisze objawy które zauważyłem.

(Byłem u mechaników i na 6 komputerach i nikt nie może (nie wie) mi powiedzieć co jest wiec chcę sprawdzić cokolwiek na własna rękę i z wasza pomocą zanim znów polecę do mechaników rzucać stówkami za kompy

Bmw 523iA m52TU 170km 99r B+lpg

Auto od 1-3biegu rozpędza się znośnie (zamyka obrotomierz) lecz szału nie ma 0-100 11sec sprawdzane 6razy na płaszczyźnie. (felgi 19')

Lecz gdy wrzuci 4bieg przy 120km/h auto jak by nagle ważyło 60t gaz w podłogę i nic się nie dzieje do 170 jakieś 3 min. jak wrzuci 5bieg to już kompletnie nic się nie dzieje auto nie przyspiesza i próbuje zmienić na 4 bieg. Próbowałem rozpędzić się do 200 lecz brakło mi autostrady :D. 180 max.

dzieje się tak jaki na Benz. tak i na gazie

Po podłączeniu do kompa wyskoczył błąd czujnika walka rozrządu wlotowy (bez kabla) wymieniem na nowy(VDO za ponad 400zl) lecz bez zmian. Podmieniałem przepływke z 4 szt o tych samych nr również bez zmian. Komputer nie wskazuje żadnych błędów jak i silnika tak i skrzyni.

Auto nie szarpie, nie kopci, na obrotach na N wchodzi bardzo ładnie ma odcięcie przy 7k. Pali "od strzała".

Nie wiem już za co się brać. Mam komputer Inpa mogę sprawdzać różne parametry lecz nie znam się na nich (jakie powinny być) lecz mogę na bieżąco podsyłać.

Proszę forum o pomoc. Pozdrawiam :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Po podłączeniu do kompa wyskoczył błąd czujnika walka rozrządu wlotowy (bez kabla) wymieniem na nowy(VDO za ponad 400zl) lecz bez zmian

Wałek rozrządu wlotowy to ten z kabelkiem, bez kabelka to wylotowy ;)

Może masz katalizatory zapchane.

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano

Po podłączeniu do kompa wyskoczył błąd czujnika walka rozrządu wlotowy (bez kabla) wymieniem na nowy(VDO za ponad 400zl) lecz bez zmian

Mój błąd w pisaniu racja wymieniłem wylotowy :)

Opublikowano

Też tak myślałem o katach :?: lecz przy gazowaniu nie słychać nic by się rozsypały nie falują obroty ani nic nie wskazuje na katy. Czy polecacie preparaty do wypalania kątów zamontowanych w aucie?

Opublikowano

Nikt nic nie pomoże ?

Co do przepływomierza

Postój 12.60 kg/h

4bieg (pedał w podłogę 100km/h) Od 167 do 201 kg/h /przyspieszenie na odcinku 2km do 125km/h

3bieg 80km/h do maxa 140km/h od 301 do 360kg/h

od 1biegu do 5 od 420 co bieg spadało aż do 160kg/h