Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Od jakiegoś czasu przy zamianie biegu na wyższych prędkościach obrotowych słyszalny jest dość głośny chrobot z okolic skrzyni/silnika. Jest to na tyle silne że czuć drgania pod pedałem sprzęgła. Co ciekawe najbardziej wyczuwalne jest to przy maksymalnie wciśniętym pedale, po delikatnym odpuszczeniu przestaje być to prawie w ogóle słychać. Udało mi się na szybko nagrać z dzisiaj taką sytuacje (postaram się to wrzucić na yt i podeśle linka).

Ktoś ma jakiś pomysł co to może być ? Może kwestia łożyska oporowego ?

Poza tym z autkiem się nic nie dzieje, sprzęgło się nie ślizga- wszystko działa jak należy.

Z góry dzięki za pomoc

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z tego co opisujesz wygląda na dwumasę.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Tego się też obawiałem najbardziej… :?

Jak z wyjęciem tego i częściami zamiennymi ? Dwumase jakiej firmy ewentualnie polecasz ? Tak na dobrą sprawę to chyba tarcze sprzęgła, docisk i łożysko oporowe też warto przy okazji wymienić

Opublikowano

A i czy nie dziwne jest to że ten dziwny chrobot/wibracje słychać dopiero jak wcisnę pedał sprzęgła na max ? W połowie zakresu np. Nic nie słychać. Z tego co popatrzyłem na różne fora/filmiki to słychać już od początku przy delikatnym dotknięciu nawet.

To co jeszcze teraz sobie przypomniałem to każdorazowo po wciśnięciu sprzęgła dochodzi taki dziwny pisk/skrzypienie z okolic skrzyni. Myślałem ze to coś typu wysprzęglik ale sprawdzałem i to nie to. Brzmi jakby z wewnątrz

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dla pewności musi to ocenić mechanik na żywo. Oczywiście przy wymianie dwumasy należy założyć nowe kompletne sprzęgło.

https://czescidobmw.pl/wyniki-wyszukiwania?q=21217512474

https://czescidobmw.pl/wyniki-wyszukiwania?q=21217515140

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Okej, zobaczymy co powiedzą jak zrzucą skrzynie.

Dorzucam jeszcze krótki filmik tyle co udało mi się nagrać (sorry za radio w tle ale śpieszyłem się na maksa żeby to nagrać)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wymieniony komplet: dwumasa, docisk, tarcza i łożysko. Okazało się że ten chrobot/pukanie w pedał sprzęgła to łapa sprzęgła która chyba w momencie wciskania pedału uderzała (chyba w docisk?).

W każdym razie po wymianie wszystkiego jak ręką odjął - auto zupełnie inaczej jeździ także zmiana na plus (szkoda tylko że koszt dość duży :P)