Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Wygląda na to, że będę musiał zrzucić skrzynie bo pokapuje olej pomiędzy silnikiem a skrzynią (n62).

Co tam warto przy okazji zrobić?

Czytałem, że tylny dekiel układu chłodzenia lubi z czasem puszczać podobnie jak wanna valeypan.

Uszczelka konwertera w skrzyni? - tam jest jakis oring czy co? Wymieniać przy okazji?

Czy po dopięciu od skrzyni przewodów do chłodnicy obowiązuje później jakaś inna procedura napełniania olejem (przy okazji wleje nowy) niż podczas normalnej wymiany? Trzeba coś dodatkowo odpowietrzyć?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja nie robilem zadnych napraw "przy okazji". Narobisz sie przy zmianie uszczelnienia walu wystarczajaco. Jak dekiel trzyma, zostaw go, wanna nigdy w nich nie cieknie, cieknie rurka w srodku wanny, to raz, dwa, to inna naprawa, od gory. Zimering w skrzyni mozna zmienic, jak cieknie, ja nie zmienialem. Przewody olejowe odpinasz, po zalozeniu skrzyni, podpinasz i tyle.
Opublikowano

Dzięki za info.

U mnie ciekła górna wanna, wymieiłem rurkę i wannę i jest OK.

Gdzieś słyszałem, że ta tylna pokrywa też potrafi cieknąć, stąd moje pytanie.

Co do wymiany uszczelniacza to największa robota w wyjęciem skrzyni... więc jak już będzie na wierzchu... Coby się później nie okazało, że wymienię uszczelniacz wału a zacznie cieknąć olej ze skrzyni :-( Wymiana tego simeringa w skrzyni jest jakaś skomplikowana?

Póki co kapnie po dłuższej jeździe parę kropel ale mnie i to irytuje.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wymiana uszczelnienia skrzyni jest banalna. Zdejmujesz konwerter i tyle, juz jest. Tam troszke nameczysz sie zakladajac nowy uszczelniacz na wal. Fabrycznie to idzie tak, najpierw uszczelniacz, pozniej miska...
Opublikowano

No widziałem to rozwiązanie - miska zachodzi na obudowę uszczelniacza. Tam jest jakaś uszczelka i trzeba uważać aby jej nie porwać, czy może jest na uszczelniacz typu „reinz” składane?

Pewnie na stół pójdzie też transferbox bo mam taki dziwny objaw występujący gdy w okolicach 30km/h odejmę gaz i delikatnie go ponownie dodam (przy małej prędkości) - coś tak jakby zarzęzi. Podobnie jest przy 60km/h ale już baaardzo rzadko i praktycznie niezauważalnie. Są to prędkości początku i końca rozsprzęglania napędu na przód. Stawiam na coś z transferem.

Muszę znaleźć czas i się za to zabrać, może bliżej zimy :-) Jakoś mi się nie chce.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tam jest uszczelka, pomiedzy miska a silnikiem. Skad ten pomysl z poczatkiem i koncem rozsprzeglania?
Opublikowano

Da się tej uszczelki nie zdewastować czy trzeba coś wykombinować i doszczelnić „reinzem”?

Czytałem opis charakterystyki pracy x-drive. Do 30km/h jest zasprzęglony przód, powyżej tej prędkości (o ile nie następuje uslizg kół) następuje stopniowe odpuszczenie sprzęgła aż do 60km/h - wtedy pozostaje już tylko napęd na przód.

Wiążę te grzechotanie właśnie z pracą transferboxa bo co innego tam mogłoby tak pracować i wpadać akurat przy tych prędkościach. Objaw występuje od kiedy mam ten samochód (ponad 2 lata), nie nasila się, występuje tylko w specyficznych warunkach - bardzo delikatne przyspieszanie z odpuszczeniem gazu i ponownym delikatnym przyspieszeniu. Np. gdy jadę w wolno poruszającej się kolumnie samochodów. Normalna, zdecydowana jazda sprawia, że nic nie słychać (to tak przy okazji dyskusji o uszczelniaczu :-)).

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie wiem gdzie takich glupot sie naczytales :D Naped xdrive to stale 4x4. Przy 30km/h zmienia sie jedynie rozklad z poczatkowych 50/50 P/T na 38/62, to tyle w temacie.