Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z tymi dwoma modułami : Mulf2 High Basis i TCU 1.5 Continental , zostały zalane w moim E92 2008 i teraz pojawia sie komunikat SOS i zostało nieaktywne wej AUX , byłem u elektryka który niby rozebrał te dwa moduły coś podgrzał ale mówi ze trzeba je raczej wymienić bo nie da się je już naprawić za dużo wody było w nich.

I teraz moje pytanie te dwa moduły to modele:

1. Mulf2 high basis SVS 8.10 - 9183373 + USB AUX control unit module

Ec992

HW: 06.00.00

SW: 03.15.00

date: 10.01.2008

2. TCU 1.5 MOST ECE

Continental

SW. 08.01.03

HW: 18.01.01

date:16.12.2007

Czy kupując używki muszę kupić dokładnie te same wersje SW i HW oprogramowania w nich zawarte, czy mogą być nowsze i czy można je tylko podmienić na nowsze te dwa moduły - czy trzeba to jeszcze jakoś kodować do auta , bo szczerze nie mieszkam w Polsce i z tym kodowaniem byłby problem.

Lub czy można wyłączyć jakoś ten komunikat SOS przy uruchamianiu auta . Ewentualnie czy zadziałała by taka opcja jeśli kupił bym ten wyświetlacz LCD z Androidem i wstawił czy to by rozwiązało ten problem jeśli wtedy bym odpiął te dwa moduły i połączenie AUX i Bluetooth miałbym wtedy z tego Androida ?

Pozdrawiam i dziękuje za wszystkie podpowiedzi .

AKTUALIZACJA 15.07.2021

Po wymianie modułu TCU 1.5 Continental - używka , ten sam model oprogramowania inne BMW, wejście AUX wróciło i pojawiło się jako aktywne , zniknęła tez informacja SOS, wystarczyła sama podmiana modułu , wszystko działa :D