Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cześć, mam problem z moim BMW E46 2.0d 150km. Problem polega na tym że samochód na wolnych obrotach stojąc w miejscu pracuje równo, wystarczy ruszyć że zacznie się staczać na luzie i obroty z 820 wzrastają na 880 aż do momentu zatrzymania się. Dodatkowo czasami podczas rozpędzania samochodu jak dam na luz i puszczę gaz to spadając na wolne obroty nie mogą się wyrównać przez chwilę i skaczą do około 600 obrotów i dopiero wyrównuje. Czasami samochód słabo przyspiesza od dołu. Był podpinany na Inpie i wszystko jest w porządku. Zaślepiony jest EGR, klapy wirowe wyrzucone, wymienione wszystkie podciśnienia, wyczyszczona przepływka, podczas zaślepiania klap zauważyłem że był zabrudzony Map Sensor więc go wymieniłem, podmieniałem zaworki od turbo z Egr'em, rozruszałem geometrię w turbo. Dodam że samochód mam miesiąc i nie mam już pomysłów co jest nie tak, bardzo proszę o pomoc. :D :D
Opublikowano
To że obroty wzrastają podczas toczenia to ok w tym czasie korzystasz z wspomagania,hamowania więc autko robi sobie mały zapas ,co do słabego przyspieszenia podmień przepływkę
Opublikowano
Czyli ten wzrost obrotów jest normalny dla tego silnika? A po odpięciu przepływki jak powinien się zachowywać ? I zostaje pytanie dlaczego tak spadają mocno obroty czasami i potem wyrównują się.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sporo masz inpa to pokaż korekcje na cylindrach, na zimnym oraz rozgrzanym silniku, dodatkowo nagraj zakładkę nominal/actual na 4 biegu z gazem w podłodze od 2000 rpm, tak długo jak się da, bez odpuszczania gazu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Inpe wpinalem u mechanika ale korekty na cylindrach były bardzo małe na rozgrzanym silniku bo rzędu (0.01) idealnie na zielonym polu w inpie, a parametry podczas jazdy były w porządku jedynie na wolnych obrotach ciśnienie paliwa jest takie na styk. Pomyślałem teraz o filtrze paliwa bo poprzedni właściciel oddawał samochód do mechanika po którym już kilka rzeczy poprawiałem... Może nie wymieniał filtra przez to że jest pod samochodem... Już nie mam kompletnie pomysłu na to..
Opublikowano

Podmieniłem filtr paliwa bo był faktycznie stary widać to było, ale żadnej poprawy..

Ciężko chodzi mi czasami kierownicą może tu jest problem w jakimś czujniku który świruje i obciąża cały układ ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sporo masz inpa to pokaż korekcje na cylindrach, na zimnym oraz rozgrzanym silniku, dodatkowo nagraj zakładkę nominal/actual na 4 biegu z gazem w podłodze od 2000 rpm, tak długo jak się da, bez odpuszczania gazu.

:roll:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.