Skocz do zawartości

241A00 - moduł sterujący świec żarowych:typ świec nie pasuje

gom3z

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam następujący błąd

241A00 - moduł sterujący świec żarowych, konfiguracja lub typ świec nie pasuje do sterownika, nieciągły.

Kiedyś już ten błąd był ale się kasował, teraz nie mogę go usunąć. Myślę, że może przez to mi na ciepłym silniku trochę dłużej kręci. Czasem wyskoczy jeszcze świeca 2 cylindra, ale się kasuje, pozostaje tylko błąd z tematu.

Czy wszystkie świece muszą być takie same, tzn napięcie i dostosowane pod sterownik? Bo teraz nie wiem czy wymieniać świece czy sterownik. Wcześniej był błąd samego sterownika, teraz doszła świeca.

Objawów żadnych, wszystko jeździ pracuje elegancko tylko na gorącym silniku mi dłużej kręci przy odpalaniu. Może to tego wina.

• 5 miesięcy temu...

Powracający błąd z tematu po przymrozkach. Jakiś czas temu miałem błąd z tematu plus sporadycznie błąd świecy 1 i 4. Wymieniłem komplet, trzy były włożone bosch i trzy febi. Dziś byłem podpytać jakie świece mi montowali i okazało się ze komplet 6 świec firmy febi.

Po tym małym serwisie zrobiłem adaptacje programem btool. Błędy świec nigdy już się nie pojawiły ale na przymrozkach błąd sterownika się pojawia, ale da się kasować, wcześniej się nie dało, wiec nie grzeje mi świec jak jest -10 i puszcza duża chmurę, przez sekundę zatelepie i jest ok, aczkolwiek czasami odpala normalnie bez problemu. Czy zainteresować się wymiana świec na bosch czy może winny jest sterownik świec?