Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam, wydaje mi się, nietypowy problem, sądząc po braku podobnego przypadku na innych forach.

Samochod to E92 325D LCI ze skrzynia manualna.

Wczoraj musiałem awaryjnie wyhamowac, zrobiłem to automatycznie, bez wysprzeglenia na czas, na 2gim biegu. Samochód nie zgasł, nie wydał też żadnego ďźwięku zwiasyującego kłopoty. Jednak po ruszeniu, wrzuceniu 2 biegu poczułem mocne szarpanie drążka.

Sytuacja wygląda tak, że można wbić każdy bieg, na 1, 3, 5 i R nie ma żadnych objawów, ale na 2, 4 i 6 drążek telepie tak mocno, że nie ma sensu tych biegów wrzucać. Jedynie 2 wchodzi trochę z lekkim oporem, 4 i 6 normalnie, samochód jedzie normalnie, ze skrzyni nie wydobywają się żadne dzwięki, samochodem nie trzęsie. Trzęsię się jedynie drążek. Na postoju jest okej, zaczyna się po ruszeniu. Im szybciej kręci się wał, tym większe są wibracje, w związku z tym nie ma znaczenia czy wciśnięty jest pedał sprzęgła, czy nie.

Co mogło ulec uszkodzeniu?

Na filmiku wszystko dokładnie widać

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To chyba dosc proste. Skrzynia sie posypala.
Opublikowano
Tak poprostu? Są szanse, że jest to np jakiś element tłumiący na zewnatrz skrzyni? Nie znam się na tym, do mechanika spotkanie będę umawiał jutro, ale chcialbym też sie czegos dowiedziec z obiektywnego zrodla
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie bardzo. Wyglada na wewnętrzne uszkodzenie skrzyni.
Opublikowano

Jutro oddaję samochód do magika od skrzyń, więc się wszystkiego dowiem.

Zauważyłem jednak wczoraj ciekawą rzecz, przy wciśnięciu gazu do podłogi i agresywnym przyspieszeniu, bicie lewarka ustępuje. Ogólnie skrzynia wewnątrz pracujr aksamitnie. Nasuwa mi to przypuszczenie, ze problrmem moze byc ktoraś poduszka, co spowodowalo odchylrnie skrzyni i przeniesienie wibracji na wybierak, a przekazanie duzego momentu prostuje skrzynie i bicie ustępuje