Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Walczę ze swoim N43, a widziałem na tym forum wiele postów gdzie wypowiadały się osoby o świetnej wiedzy!

Objawy

• -Umiarkowany brak mocy (Pełna moc jest mi znana bo raz na jakiś czas ma dobry dzień). Jaka jest skala problemu? Można powiedzieć że zwykle jedzie lekko gorzej niż np Kia o tej samej pojemości, ale w dobry dzień wyraźnie czuć, że ta skomplikowana konstrukcja ma swoje zalety i czuć dużą elastyczność.

-Jest trudniej ruszyć płynnie, tak jakby bardzo mały margines błędu jak chodzi o ilość gazu i tempo manewru (to dalej wpisuje się w brak mocy)

-Przy zmianie biegów i puszczeniu sprzęgła następuje takie delikatne tąpnięcie wyczuwalne od strony tylnych kół, podobnie jak z ruszaniem trzeba się mocno starać, ale da się to zrobić płynnie (w każdym sprawnym aucie wykonuje się to bez myślenia)

-Nie za fajna praca przy klimatyzacji - znaczne wibracje i duży wpływ na moc, w tym aucie dosłownie warto wyłączać klimę do wyprzedzania jak w kawałach.

Wszystkie powyższe objawy znikają kiedy ma dobry dzień, równo chodzi na biegu jałowym itd

Parę rzeczy już wymieniłem:

• -Rozrząd był robiony w uznanym warsztacie od BMW jakieś 2 oleje temu

-Nowa przepływka

-Nowe cewki

-Nowe świece

-Czujnik NOX

-Katalizator

Ogólnie naprawy były w miarę celne, bo większość skutkowała lekką poprawą, ale jeszcze do 100% daleko.

Jeszcze oczywiście na liście podejrzanych są wtryskiwacze, za ich wymianą przemawia fakt iż samochód czasami odrobinę brzydziej zapala (ale generalnie zawsze ok), a jest taka zależność że jeśli pojeździmy chwilę, wyłączymy go na moment i zapalimy znowu (albo za 2h) to będzie już dobrze. Wydaje mi się że to może potwierdzać wyciek z wtrysków - nowa sesja kierowania nie ma rozwalonych adaptacji krótkoterminowych, więc wszystko równiutko chodzi.

Samochód nie wyświetla żadnych błędów. (już kupiłem mu wszystko o co prosił) :lol:

Dajcie znać co sądzicie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja sądzę, że to wtryski. Możesz sprawdzić korekcję BToolem czy INPĄ.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Potwierdzam, wystarczyła wymiana wtryskiwaczy.

Awaria bardzo trudna do zdiagnozowania, ale udało się przyłapać jeden lejący wtryskiwacz. Wszedł cały nowy komplet i jest elegancko. Co wazne, moc wróciła. :)