Skocz do zawartości

Grzane fotele poliftowe do przedlifta

marcinzi

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mam na oku grzane poliftowe fotele Sportsitze regulowane ręcznie, podczas gdy w moim egzemplarzu (1996 r.) są grzane zwykłe regulowane ręcznie. Mam w związku z tym kilka pytań:

1. Czy do poliftowej wtyczki można przełożyć moje kable i będzie działać bez większych kombinacji?

2. Czy można zostawić starą, analogową regulację mocy podgrzewania (kółkami zamiast trzech stopni na przycisku)? Jeśli nie, to czy można łatwo zamienić panel od ASC i podgrzewania?

3. Co jeszcze byłoby potrzebne do takiej przekładki?

4. Czy ew. przekładka na elektryczne poliftowe (olewając pamięć ustawień) to dużo roboty?

Pozdrawiam,

Marcin

• Zasłużeni forumowicze
Jeżeli chodzi o podgrzewanie to musisz zmienić przełączniki. Jeżeli o elektrykę to jak dobrze kojarzę trzeba dociągnąć dodatkowy przewód plusowy to wtyczek fotela.
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)

• Zasłużeni forumowicze
Szukajka słabo działa na tym forum, ale z tego co pamiętam, bo było kilka podobnych tematów, to największy problem z tym, że okablowanie przed/po lift jest niekompatybilne. Trzeba porównywać po kolei po schematach. Z tego powodu ludzie rezygnują, ale możesz być pierwszy, który to dokładnie opisze :)

Zmieniałem u siebie zwykłe, grzane fotele na poliftowe elektrycznie regulowane. I tak:

1. W przedlifcie jest inna wtyczka (czarna) a w polifcie żółta i są zupełnie inne piny, więc nie wyjmiesz ich z jednej i nie przełożysz do drugiej. Natomiast, jeżeli połączysz przewody zgodnie ze schematem to wszystko będzie działało.

2. Można ale nie będzie działał potencjometr. Zawsze będzie grzało na maxa.

3. Ja u siebie zrobiłem sobie "przejściówkę" z przedliftowej wyczki na politową i to chyba najlepszy sposób.

4. Jak masz narzędzia i schemat to parę godzin i zrobione.

Schemat:

https://imgur.com/a/ESaxdic