Skocz do zawartości

M52B28 brak mocy poniżej 4k RPM, ogromny wzrost mocy po 4k

JesonMile

Rekomendowane odpowiedzi

Mam E39 z 2.8L M52, który po rozgrzaniu ma moc bliską zeru poniżej 4k RPM, to większość, jeśli nie cała moc wraca po 4k RPM, jak turbo.

Wymieniłem 1 czujnik O2, który był zły, czujnik temperatury powietrza dolotowego, który rzucał kod i nowe świece zapłonowe, a także robiłem uszczelki Vanos. Kiedy samochód jest zimny i prawdopodobnie pracuje w otwartej pętli, samochód ma moc również na niższych obrotach. Kody w DME dotyczą chudego banku 1 i 2 oraz zaworu odpowietrzającego zbiornika. Podejrzewam, że to wyciek podciśnienia, mimo że sklep przetestował go pod kątem wycieków i powiedział, że jedyny wyciek pochodzi z CCV, który również wymieniłem (wąż od pokrywy zaworów, sam zespół zaworu CCV i wąż biegnący do prętowego wskaźnika poziomu oleju). Nadal uważam, że ma wyciek podciśnienia, ponieważ bieg jałowy jest trochę nierówny, a silnik jest trochę chwiejny, a obroty delikatnie wahają się między 500-750, powiedziałbym. Mogę podać wartości analogowe INPA, jeśli będzie to pomocne. Podejrzewałbym, że jest to spowodowane przez czujnik, może czujnik temperatury płynu chłodzącego. Podejrzewam też ciśnienie paliwa, bo dość często jeździłem na niskim gazie. Wszelkie sugestie byłyby bardzo mile widziane. Zadaj mi pytania, aby sprawdzić, czy czegoś nie przegapiłem.

• Zasłużeni forumowicze

Na rozgrzanym, przy wyłączonych odbiornikach. Masa powietrza, czas wtrysku korekcje wtrysku. Najlepiej powrzucaj wszystkie screeny z analoga z inpy. Regulator ciśnienia paliwa szczelny? (Nie rzuca paliwem do podciśnienia?)

Vanosy pracują prawidłowo?

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)

• Zasłużeni forumowicze
Generalnie zauważyłem że translator zrobił swoje, ale że z robotem :duh: to technologia aż tak do przodu poszła? :duh:
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)