Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam E46,1999 rok, z silnikiem m54, 2.5 170km, przynajmniej tak jest w dokumentach :) Samochód posiadam od roku, jest to moje pierwsze BMW.

1. Mam 3 problemy z samochodem, mianowicie moje E46 faluje na obrotach, najczęściej jest to zaraz po starcie na zimnym silniku ale zdarza się i po przejechaniu większej ilości kilometrów. Silnik falujac utrudnia ruszanie, na małych obrotach samochód robi jakby „żabki” dopiero po dodaniu gazu lub jazdy jakby na wpół wciśniętym sprzęgle problem ustaje. Mechanik wymienił mi sondę lambda bo taki błąd wyskoczył mu w komputerze. Nie pomogło, może miał ktoś taki problem i coś doradzi.

2. Następna sprawa to podczas dodawania gazu w silniku załącza się jakby odkurzacz, kto nie wsiądzie do auta mówi że silnik działa normalnie, przejechałem tym samochodem już trochę kilometrów i wiem że wcześniej tego nie było :)

3. Ostatnią kwestią jest stukanie z tylu samochodu podczas ruszania oraz zmiany biegu, głównie 1 oraz 2, dźwięk jest taki charakterystyczny jakby był to jakiś luz.

Jestem totalnym laikiem w sprawach mechaniki samochodowej lecz w tych sprawach jestem też pedantem. Z góry dziękuje za pomoc lub chociaż jej próbę :)

Opublikowano
Jeżeli chodzi o falujące obroty to prawdopodobnie masz nieszczelność w układzie dolotowym , falują Ci obroty na zimnym bo gumy nie zdążyły się jeszcze nagrzać i rozciągnąć, bądź zasyfiony silniczek krokowy. Btw wymiana sondy tu nic nie da, zaprowadź bmw do konkretnego speca bo wymieniacz wymieni Ci pół silnika i nie znajdzie przyczyny pozdro
"Redukuje bieg i za zakrętem znikam"
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ze stukaniem to na kanał i szukać luzu na tulejach z tyłu, mocowaniu cyfra, wału itp.

Ten odkurzacz to może masz wisko do wymiany i ciągle trzyma wentylator (jeżeli dzieje się to tylko na rozgrzanym silniku to tak ma być). Co do sondy nie każdy błąd oznacza jej uszkodzenie! Każdy błąd ma swoją definicję i to ona jest najważniejsza, np. uszkodzoną grzałka (z reguły sonda do wymiany, oczywiście należy ją sprawdzić i jej zasilanie), ale np. mieszanka uboga/bogata wskazuje na problem z mieszanką paliwowo powietrzną a nie uszkodzoną sondę. Po to robi się dobrą diagnostykę przed wymianą czegokolwiek. Tak jak zasugerowano w pierwszej kolejności szukaj lewego powietrza, sprawdź zawór wolnych obrotów.

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano
Dziękuję bardzo panowie, jutro zawiozę samochód do mechanika z polecenia znajomego, przekaże mu uwagi i zobaczymy dalej :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Twój silnik to m52tub25 a nie m54, mechanikowi wytłumacz, że nie wymienia się sondy, która informuje o złym składzie mieszanki, tylko szuka się tego przyczyny.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Stuk z tyłu w zawieszeniu to albo tuleja progowa ( skoro stuka to już zerwana ) i albo i też tuleje pływające . Norma . Szum z silnika to załączyło się sprzęgło w wentylatorze chłodnicy . Ostatnio było raczej ciepło dość .
Opublikowano

siemka pany mam problem ze swoją e46 jakiś czas temu obróciła sie panewka wiec no moje e46 318i 143km 2002r umarło

wymieniłem wał, panewki główne i korbowodowe , korbowody , pierscienie tłoki i uszczelka pod głowićą i uszczelniacze zawoeowe

po złożeniu i ustawieniu rozrządu na blokadach według blokady górnego martwego na kole zamachowym samochód pracuje nierówno na jałowych obrotach i musze przytrzymać pedał gazu i dopiero po chwili zaczyna reagować na gas przez inpe pokazuje błąd vanosa i mam wrażenie że niema mocy co jakiś czas wyskakiwał błąd czujnika położenia wałka. niewiem juz co mam robić walczę z nią od 6 msc proszę o pomoc jakąkolwiek :) dodam że raz ustawiałem rozrząd ustawiając górny martwy na czuja bez blokady koła zamachowego i nie falował na obrotach jednak dalej był check i brak mocy

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jaka definicja błędu czujnika położenia wałka?
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wklej te błędy odczytane w inpa.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.