Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Miałem problem z kołem pasowym, wiadomo kontrolka ładowania , brak wspomagania itp. Koło zostało wymienione przez mechanika (faktycznie było już popękane) i niby wszystko było okay ale jak odpaliłem auto to po 10 sekundach przez chwile się zakopciło z okolicy paska i po tym już nic ale teraz jak włączam klimę to słychać taki typowi pisk jakby od paska. Umówiłem się na wymianę tego paska na środę ale dziś jadąc włączyłem klimę i nie czułem aby w ogóle chłodziła a jak już zgasiłem auto i otworzyłem drzwi to poczułem taki intensywny smród jakby palonej gumy z olejem, otworzyłem maskę i to stamtąd ten smród się wydobywał. Wszystko gorące więc nie mam jak sprawdzić "namacalnie" pod blokiem ale mechanik powiedział, żebym na razie nie jeździł bo nie wiadomo co tam się mogło spaprać i rano podstawił auto na warsztat.

Co to może być za usterka? Nie powinienem jeździć teraz autem w ogóle czy bez włączonej klimatyzacji jest to bezpieczne? Żadne kontrolki, błędy nie wyskakują. Nic poza tym z autem się nie dzieje. Koło pasowe było wymieniane 2 tygodnie temu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zwal pasek od klimy.

Możesz go nawet przeciąć bo i tak jest do wymiany.

Tylko nie traktuj tego jako naprawę bo MUSISZ mieć sprawne oba paski bo rozwalisz koło.

Pewnie klima rozwaliła ci pierwsze koło...

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano

Czyli jest szansa, że kompresor jest cacy a problem leży w paskach, ewentualnie rolkach?

Dodam ze koło wymienione na FEBI mimo, że chciałem corteco.... 750 pln za same koło FEBI to chyba drogo mechanik ma te części. Więc jakby to był jednak kompresor to jakiej firmy najlepiej kupować?