Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Silnik N52KB30 258KM

Problem polega na nierównej pracz silnika na wolnych obrotach. Brak jakichkolwiek błędów w sterowniku silnika. Niema różnicy czy silnik jest ciepły czy zimny. Ogólnie żeby nie to to silnik przyspiesza normalnie i ma swoja moc. Do tej pory co zrobiłem to:

-wymiana świec na denso ikh20tt

-pomiar kompresji ( po 15 bar na każdym cylindrze przy ciepłym silniku)

-pomiar ciśnienia paliwa ( 5 bar)

-sprawdzone disy ( klapki nie urwane sztywne i działają przy wzbudzaniu kompem)

Ogólnie powoli brak mi pomysłów. Wrzucam filmik z live daty. Z tego co widzę to sterownik odejmuje paliwa na drugim banku, bo ma korekty na -12. No i trochę nie podoba mi się praca przednich sond. Strasznie wolna reagują. Dodatkowo wrzucam zdjęcie świecy z 1 cylindra (na reszcie cylindrów wyglądają podobnie) Świece są w oleju, a przecież nie powinny być. Może tu leży problem? Może to odma powoduje ten problem?

WXv1oKu.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ta świeca jest Fatalna.

Ile to chla oleju?

Tu bym szukał przyczyny.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano

Ta świeca jest Fatalna.

Wiem i to po dosłownie po10 minutach pracy na wolnych obrotach

Ile to chla oleju?

Szczerze nie wiem, bo to to jest w sumie świeży zakup. 2 miesiące kolega się nacieszył i potem przyszły problemy, A najlepsze, że przy kupnie silniczek pracował jak zegareczek.

Tu bym szukał przyczyny

Tylko pytanie gdzie dokładnie? Co pierścienie olejowe nie trzymają? I to na wyszytych cylindrach, bo każda z 6 świec wygląda tak samo? Czy może odma która jest wbudowane w pokrywę zaworów sieje takie spustoszenie?

Opublikowano
Z tej świecy aż cieknie (o ile dobrze widzę) dziwne, że ten silnik w ogóle chodzi. Jeśli tam aż tyle oleju się dostaje to powinien kopcić jak parowóz a i katalizator pewnie jest zawalony na maksa.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Taka ilość oleju wpływa na wskazania sond lambda.

A jaki olej masz zalany?

Pomiar kompresji przy takim oleju mija się z celem bo olej doszczelnia tłok w cylindrze.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
Z tej świecy aż cieknie (o ile dobrze widzę) dziwne, że ten silnik w ogóle chodzi. Jeśli tam aż tyle oleju się dostaje to powinien kopcić jak parowóz a i katalizator pewnie jest zawalony na maksa.

O to chodzi, że oprócz osmalonych końcówek, silnik nie puści dymka

Opublikowano
Taka ilość oleju wpływa na wskazania sond lambda.

A jaki olej masz zalany?

Pomiar kompresji przy takim oleju mija się z celem bo olej doszczelnia tłok w cylindrze.

Olej liqui moly 5w40