Skocz do zawartości

Grzanie tylnej szyby po otwarciu pojazdu BMW E61 520d 2008r

ManekE91

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

niedawno zakupiłem E61 2.0d 2008r.

Problemem jest automatyczne grzanie tylnej szyby po otwarciu auta z pilota (bez załączania przycisku do grzania szyby na panelu klimatronika oraz bez wkładania kluczyka do stacyjki).

Jak auto jest zamknięte z pilota szyba tylna się nie grzeje.

Czy ktoś z Was miał coś takiego samego u siebie? - czy jest opcja, żeby to automatyczne grzanie wyłączyć i załączać tę funkcję normalnie z przycisku klimatronika?

Sprawdziłem bezpiecznik w bagażniku F54 - 30A jest OK, kable "+" i "-" które idą do szyby tylnej w wiązkach są również OK.

Czy ktoś z Was posiada schemat elektryczny do ogrzewania tej szyby? - czy jest jakiś przekaźnik odpowiedzialny za załączanie grzania tej szyby - jeśli tak to gdzie go znajdę?

Z góry dziękuję za pomoc.

• Zasłużeni forumowicze

Przekaźnik występuje, ale czy jest on wymienny lub zintegrowany z obudową bezpieczników to tego nie wiem.....

W instrukcji znalazłem taki zapis....

Kluczowe ustawienie ogrzewania, klimatyzacji, wentylacji.......

Ustawienia pamięci klucza dla IHKA można aktywować lub dezaktywować. W przypadku wybrania opcji „aktywne” ustawienia funkcji dmuchawy i klimatyzacji (AUC, recyrkulacja powietrza, klapy powietrza, odszranianie) są zapisywane osobno dla każdego przycisku.

Musisz potwierdzić w/w wpis , co oznacza odszranianie ????

• 3 tygodnie później...

Temat opanowany.

Przyczyną awarii okazał się układ scalony (przepalony, który robił zwarcie) na płytce scalonej z panelu klimatronik-a.

Z kostki w klimatronik-u cały czas szedł sygnał sterujący do przekaźnika od grzania tylnej szyby. Prawdopodobna przyczyna awarii to przetarty lub ułamany przewód "masowy" (z lewej strony w wiązce w klapie bagażnika) do ogrzewania tylnej szyby. Niestety kupiłem samochód z taką awarią i naprawionym przewodem, dlatego ciężko było dojść przyczynę.

Jeśli ktoś będzie miał podobne problemy - zapraszam na priva.