Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od momentu kupienia mojej bety zmagam się z problemami.

Na samym początku występowało duże falowanie obrotami na ciepłym silniku i problemy z odpalaniem samochodu jak się nagrzeje. Po kodach błędy (wypadanie zapłonu/misfire) zadecydowałem ze znajomym żeby wymienić świece i cewki. Kupiłem katalogowe cewki producenta (delphi) oraz świece również z katalogu (NGK), wszystko dobrane odpowiednio. Po zmianie (zrobiłem to sam w domu) usunelismy wypadanie zapłonu, znajomy

Przeczyścił bodajże maf sensor i wszystko chodziło dobrze. I właśnie tutaj po około 400km przejechanych samochodem zaczęły się dziać cudy. Wcześniej występowały błędy prawdopodobnie od nox’a natomiast nie wiem - ktoś może doprecyzowac (2AF2, 2AF4, 2AF6 oraz 2AF9) dodatkowo mam błąd od pomocniczej pompy (2E84) - to występowało do tej pory i występuje nadal, nie wiem jak się za to zabrac. Ale co do samego problemu to na ten moment pojawiły się błędy - 29E0, 2A26 oraz 3071. Usunęliśmy je z nadzieją ze się nie pojawią ale po kolejnych 200km pojawiły się znowu. Samochód czasem ale naprawdę rzadko przy przyspieszaniu jakby lekko przerywa ale minimalnie, nadal przyspieszając oraz dziś zauważyłem ze znowu ma problem zapalić na rozgrzanych (odpala bardzo nierówno i dopiero po chwili nabiera odpowiednich obrotów). Przeczytałem masę wpisów na forum natomiast prawie nigdzie nie przewija się nic o 3071 oraz 29E0. Na ten moment sam nie wiem za co się zabierać, ponieważ powodów może być milion aczkolwiek błędy prawdopodobnie są ze sobą powiązane. Czy ktoś mógłby naprowadzić w którym kierunku iść żeby eliminować wszystko co się pojawia? Zastanawia mnie

przede wszystkim błąd nieprawidłowej mieszanki i nieprawidłowego spalania na cylindrze 2 (to jest bodajże ten 3071.

Czy ktoś wie czy to wszystko mogłoby wychodzić od niesprawnego nox’a? Dodatkowo dodam ze korekty wtrysków były robione na zimnym, na ciepłym na każdym możliwym silniku i wszystko wychodziło dosyć okej.

Doczytałem ze te błędy częściowo mogą występować od starych swiec i cewek lub niesprawnych natomiast są założone nowe. Co do odpowiedniej mieszanki dodam ze stare cewki miały lekki nalot, jakby sadze na powierzchni. Cały wpis napisany dosyć chaotycznie natomiast to mój pierwszy raz na forum, ponieważ już sam nie wiem gdzie szukać pomocy a chciałem przeprowadzić samodzielne poszukiwania problemu, bo wiem ze mechanik poprosi o swoje, ale jeśli będzie trzeba to samochód w końcu oddam komuś z większymi kompetencjami.

Podsumowując:

2AF2, 2AF4, 2AF6 oraz 2AF9

29E0, 2A26 i 3071

2E84 - domyślam się ze pompę trzeba wymienić skoro coś jej nie pasuje.

Pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
4x wtryski (nowe) plus caly system nox(nie sama sonda) badz emulator noxem, do tego nowy rozrzad (jesli nie byl wymieniany). To zestaw startowy w tym silniku.
Opublikowano
Tylko dlaczego wtryski skoro korekty są okej? Któryś w takim razie leje i korekty mimo wszystko są okej? A co do noxa to słyszałem dużo opinii o emulatorze, ze jest lepszą opcją niż ładować się w noxa i bawić co ileś kilometrów w problemy.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Chciales abym naprowadzil. Odpowiedz dostales. Nie ma sensu tego ciagnac dalej, te same pytania, te same problemy i te same rozwiazania sa w srednio co drugim poscie odnosnie n43, tu nic nowego sie nie wymysli.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Zywotnosc wtryskow to ok150tys km,juz pewne nieszczele po nocy skraplaja benzyne na tloki,Nox to podstawa od niego wszystkie błedy posrednie,pompa cieczy chłodzacej zywotnosc tranzystora 3000 do 5000 tys godzin,to tez do 180tys km,potem brak komunikacji,..wiecej w temacie pisz [email protected]