Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Pacjent E91 325I, buda 300k , silnik 70k.

Samochód z im większą prędkością jedzie, tym bardziej wpada w rezonans karoserii i wnętrza. Im szybciej też nasila się " buczenie ". Prawdziwa orkiestra zaczyna się od 160 kmh. Mam wrażenie jakby wszystko chcialo wydawać dźwięki.

Co zrobiłem :

- nowe felgi

- nowe opony

- wymieniona zwrotnica tył lewa ( urwana śruba nie do wykręcenia)

- wymieniona piasta i łożysko prawy tył ( lekkie uderzenie w krawężnik w zime, boczne )

- nowy olej w dyfrze

- półoska lewa

Dyfer siedzi sztywno, nie słychać od niego niepokojacych dzwiekow. Wydech siedzi sztywno. Krzyżak na wale ma minimalny luz - stworzyłby taki zamęt? Nie wiem w jakim stanie podpora walu, probuje znaleźć czas by rozebrać oslony i sprawdzić. Tez bylyby az takie objawy? Gumy na wale ok. Jeśli nie te 2 rzeczy to co jeszcze?

Problemy na 99% wydają się być związane od środka do tyłu pojazdu. Przód zawieszenia raczej odpada...

Opublikowano

Dwumas raczej odpada, bo 25000 tys temu przy wymienie motoru byl ok. Na jałowych nie trzęsie, odpala bez typowych dwumasowych objawów.

Półośka sama od siebie by zaczęła walić? Prawej nie wymieniałem, pewnie wymienie jak nie znajdę przyczyn przy wale

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U mnie przyczyną takich silnych wibracji przy większych prędkościach był przedni wahacz poprzeczny, ten największy z tuleją pływającą, która była mocno zużyta. Widać to dopiero po wyjęciu wahacza albo na szarpakach stojąc z diagnostą pod autem.

Przy okazji wymieniłem też tylne wahacze górne i dolne ale raczej nie były zużyte. Teraz jeździ się jak po stole :-)

Opublikowano
Wlasnie wyszedlem spod auta. Po ostatniej wizycie mechanik stwierdził ze jest minimalny luz na krzyżaku przy dyfrze. Minimalny luz... Luz ten jest tak wielki, że to jest cud że to jeszcze jeździ. Aż zacząłem się bać jeździć. Problemu jeszcze się nie pozbyłem ale jestem na 99,99% pewien że to i już tylko to jest problemem. Jak wymienie dam znać co się dzieje.