Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Klubowiczów!

zaistniał mały problem na autostradzie staneła F10 xDrive. Przyjechał laweciarz miał powiedziane że auto nie odpala nie da sie włączyć N i scholował mi auto na wózkach na WŁĄCZONYM P ale tylko wózki były z tyłu z przodu brak, ręczny wyłączony, teraz pytanie moje do was jest takie czy coś mogło stać się ze skrzynią.

Czekam na diagnozę F10 2015 525d 2.0d 218 km xDr 111 000 tyś świeżo po wymianie oleju(z 600km zrobiłem) ponieważ jadąc 180+- na rozgrzanym silniku coś strzeliło od razu w lusterko spojrzałem i tylko kłęb niebieskiego dymu się pojawił od razu hamulec zjazd na awaryjny po otwarciu maski lekki biały dymek wszystko w oleju w dodatku płyn chłodniczy wyciekł woda 100 stopni niby pokazywalo na zaplonie (na monitorze wyskakuje tylko check ze brak płynu prosze nie uruchamiać silnika itp dodam ze dwa razy wyskoczyło ze uszkodzony został rozrusznik po czym check zniknął(to było chwilowe bo zdążyłem komunikat przeczytac i się wylączył)) akumulator praktycznie rozładowany, auto praktycznie nie kreci tylko pyrknieci, na bagnecie olej miedzy mini a max. Jakieś pomysły Panowie?

Nie życze nikomu!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Powinien przełączyć skrzynie na pozycje N awaryjnie, w instrukcji jest informacja na ten temat.
Opublikowano

ciekawe czy jakikolwiek pracownik pomocy drogowej ma o tym pojęcie.

a tak serio to może - nie musi - być z tego problem. przeciągnięcie na zblokowanym napędzie samochodu może uszkodzić wiele rzeczy w tym skrzynię nie wspominając opon, które mogły się dziwnie przytrzeć (ew. problem z wibracjami w przyszłości).

tak na przyszłość dla wszystkich czytających ten post to są dwa sposoby:

1. jak rozrusznik kręci to podczas próby odpalenia auta próbować wbić N. z reguły się udaje. nie wyłączając zapłonu puścić hamulec (rozrusznik kręci tylko z wciśniętym hamulcem) i zostawić na N.

2. śruba przy skrzyni od spodu auta. wkręcić i tyle.

• Moderatorzy
Opublikowano
Na P napęd na przód jest rozłączony.
Opublikowano
Na P napęd na przód jest rozłączony.

Pytałem mechanika który ma same x'y nowe 5 m5 itp ze nic sie nie stało wazne ze z tyłu były i mozna do 30 metrów bez problemu/ nie dało sie wbić neutrala bo rozrusznik pyk pyk i koniec ulamek sekundy mam nadzieje ze silnik poszedl przez egr bo takto czeka mnie wydatek