Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam bmw e93 320i 170km przebieg 240 tyś.

Ostatnio wymieniałem wtryski i chwilę potem pojawił się problem. Gdy jadę na niskich obrotach i wysokim biegu silnik zaczyna szarpać(kiedyś tak nie było). Dodatkowo na ciepłym i zimnym silniku na postoju czasami falują obroty.

Nie wiem co to może być. Proszę o pomoc.

Z góry dziękuję za odp.

Opublikowano
Tak cewki tez wymienione i wszystko zakodowane. Zastanawiałem się nad awaria elektrozaworu vanos. Czy to może być to?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam mam bmw e93 320i 170km przebieg 240 tyś.

Ostatnio wymieniałem wtryski i chwilę potem pojawił się problem. Gdy jadę na niskich obrotach i wysokim biegu silnik zaczyna szarpać(kiedyś tak nie było). Dodatkowo na ciepłym i zimnym silniku na postoju czasami falują obroty.

Nie wiem co to może być. Proszę o pomoc.

Z góry dziękuję za odp.

Podstawowe pytanie: wtryski wymienione na nowe?

Opublikowano
Ten silnik ma słaby dolny zakres obrotów. U mnie przy 1900 obr. /min też auto sprawia wrażenie jakby się dusiło, gdy trzymam wciśnięty lekko pedał gazu. Świece razem z cewkami wymieniałeś?
Opublikowano
Tak więc może po prostu tak ma być. Na wysokich obrotach idzie jak rakieta, a poniżej 2 trochę szarpię.
Opublikowano
Ten silnik ma słaby dolny zakres obrotów. U mnie przy 1900 obr. /min też auto sprawia wrażenie jakby się dusiło, gdy trzymam wciśnięty lekko pedał gazu. Świece razem z cewkami wymieniałeś?

Miałem podobne objawy wcześniej. Obecnie mam nowy rozrząd, nowe Vanosy, nowy czujnik położenia wałka i mam 318i a nie 320i. Teraz to wstaje z dołu naprawdę sprawnie i już prawie nigdy nie ma żadnego zawahania, gdzie wcześniej do 2000 był kangur, a dopiero potem szło. Teraz jest wyraźnie więcej Nm z dołu, szczególnie jak jest chłodno, wtedy ciągnie z drugiego biegu niemal jak V8 :)

icon3.png G30 530i xDrive