Skocz do zawartości

[F10] N47 2.0d 184km problem z EGR

MI3SZK0

Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko od dłuższego czasu odczuwam cholerny brak mocy do mniej więcej 2000tysi obrotów (turbo nastawnik przepływka wszystko jest ok ) problem wdg mnie tkwi w zaworze EGR.

Zauważyłem że po ograniczeniu go w bimmertools do wartości 0.7 w tym zakresie obrotów moc się zauważalnie podniosła ale i tak jest nędza. Za to jak jest but w podłodze to idzie jak szalona . Czytałem troche o zasadach jego działania i dziwi mnie jedno , w każdej teorii jego działania napisane jest że EGR na wolnych obrotach , na zimnym i przy małym obciążeniu silnika jest zamknięty. A u mnie wysterowanie pokazuje około 13-20% no w sensie ze nawet na wolnych jest otwarty. Za to podczas mocnego przyśpieszenia już się domyka. (i wtedy działa git) Jak jest u was ? Czy na wolnych obrotach zamyka się czy jest uchylony ?

edit Może nie tyle co do 2000tysi obrotów , raczej gdy jeżdze muskając pedał gazu lub nie wciskając go mocno bo jak wcisne mocno to jezdzi OK

EGR możesz wyczyścić. To dość prosta operacja i potrafi zażegnać problem z zacinającym się zaworem tak, jak w moim przypadku. Od prawie 2 lat spokój.

Pytanie tylko, czy to na pewno EGR? Zrób mu porządną diagnostykę komputerową. W moim przypadku EGR się zacinał, sypał błędami, jednak auto jeździło normalnie.

ad®ian™

OK dzięki ale problem już rozwiązałem . EGR założyłem inny na podmiankę działał tak samo. Ściągnąłem kolektor aczkolwiek syfu w nim nie było .klapy wirowe eleganckie nastawnik OK. Winą okazał się ten przełącznik elektryczny który próżniowo steruje gruszką od bypass-u EGR. Niby tylko kwestia temperatury spalin ale na zimnym silniku odzyskał moc.

korekty są ok 0,50 +0.83 -0.41 + 0.26 robiłem tez przelewowy i po poltorej minuty menzurki byly napelnione praktycznie identycznie.Cisnienie na szynie rail też OK rzeczywiste jest zgodne z zadanym.Uzylem też jakiegoś specyfiku do czyszczenia wtrysków fueldat datacol podobno dobry ale zero reakcji. Ogólnie paliwowy zostawiłbym w spokoju. Zauważyłem jeszcze ze przy uchylonym EGR cisnienie doładowania się zmniejsza. Cisnienie doładowania trzyma sie zadanego tylko w sytuacji gdy EGR jest domkniety. Widzę tu pewną zależność z utrata mocy ale biorąc pod uwage że na drugim EGRze jest zachowanie jest identyczne tj otwiera sie na zimnym i wolnych obrotach śmiem twierdzić że problem nie leży w samym zaworze

• Zasłużeni forumowicze

Kody usterek BMW

Informacje o usterkach

Opis kodu błędu

Błąd jest zgłaszany, jeśli nielinearyzowana wartość sygnału sondy lambda przekracza wartość graniczną podczas normalnej pracy sondy lambda przed katalizatorem.

Wartość graniczna: 3200 mV

Warunki kodów usterek

Ogólne warunki Do monitorowania muszą być aktywne następujące warunki wstępne:

- Kalibracja jest nieaktywna.

- Ogrzewanie sondy lambda jest aktywne.

- Napięcie sondy lambda może przekroczyć wartość graniczną przy zwiększonym ciśnieniu spalin. Dlatego przefiltrowane ciśnienie spalin w miejscu montażu sondy lambda musi znajdować się poniżej wartości granicznej.

Wartość graniczna: 1700 mbar

Napięcie jednostki sterującej: 9,5 V do 16 V.

Stan terminala

Warunki jazdy

Stan czasu usterki F

Usterka jest wprowadzana, jeśli jest obecna przez okres dłuższy niż następujący okres (czas odbicia): od 500 ms do 2000 ms (w zależności od wersji).

Plan serwisowy

1. Sprawdź połączenia przewodów i wtyczki

2. Sprawdź układ wydechowy pod kątem szczelności i uszkodzeń.

Jeśli poprzednie kontrole są OK:

Wymień czujnik tlenu przed katalizatorem.

Wpływ błędu

Żaden

Ostrzeżenia

Światła ostrzegawcze Lampka kontrolna awarii

Wiadomości Centrum sterowania Control

Uwagi serwisowe

W przypadku wymiany czujnika tlenu należy wykonać następującą funkcję serwisową: Usuń adaptacje, układ emisji spalin.

© 2021 - BMWFaultCodes