Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, mam problem z prędkościomierzem, polegający na zaniżaniu wskazania szybkości jazdy. Np. pokazuje 40 km/h a w rzeczywistości auto jedzie 65km/h albo pokazuje 80, a w rzeczywistości ponad 120 km/h. Czyli licznik pokazuje ok 65% rzeczywistej prędkości.

Auto sprawdzone u kilku mechaników, podpięte pod kilka komputerów, m.in. przez firmę H........ (ASO BMW), zaktualizowane oprogramowanie i nie ma pomysłu na identyfikację problemu.

Podobno:

1. licznik sprawny - sztucznie zadana prędkość i licznik ją pokazuje

2. czujniki ABS niby sprawne, ale pokazują zaniżoną wartość, jednakową przez wszystkie cztery koła

3. brak błędów w komputerze

4. podejrzenie jest na moduł DSC???

czy ktoś się spotkał z takim problemem?

Edytowane przez MarekBor4
  • Moderatorzy
Opublikowano

Jakie masz opony i felgi?

Brzmi to jak wskazanie w milach, bo 40 mph to właśnie 65 km/h :D

80 mph to ~128 km/h.

Opublikowano

Mam 18' Felgi i opony mieszczą się w wachlarzu dopuszczalnych. Auto jeździło na w poprzednim sezonie i było OK.

Sprawdzałem również auto na 17' zimówkach i problem również występuje.

zatem nie w kołach tkwi problem :(

Opublikowano

Ja zgadzam się z @Ponta :) masz licznik pokazujący mile/h a nie km/h na to wskazują liczby i konwersja z mil na km ... czy to nie jest przypadkiem jakiś samochód z UK/US?

Edit: Jeszcze jedna głupia myśl/sugestia - a czy w ustawieniach iDrive - Język/Jednostki - nie masz przypadkiem wybrane właśnie "mile/h" zamiast "km/h" do mierzenia odległości?

Może to to jest problemem.