Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Witam, nie dawno zakupiłem E92 z silnikiem n43b20 i mam mały problem. Auto posiadam ponad dwa miesiące i zdarzyło mi się, chyba sześć raz ,że wyskoczył mi "check engine" i auto dymiło na niebiesko(dosyć mocno), oczywiście spadła też moc. Ale jak zgasiłem i zapaliłem auto to problemu nie było, żółta kontrolka silnika się już nie świeciła , a silnik pracował normalnie. Błędy jakie odczytałem to, 29DO(skoki spalania cylinder 4). Dodam ,że te błędy wyskakują przeważnie w trasie i mam wrażenie, że pojawiają się jak jest za wysoki bieg do prędkości i wciska się gaz w podłogę. Ma ktoś jakiś pomysł, czemu tak się dzieje? Czemu auto spala olej, a jak się zgasi i uruchomi silnik jeszcze raz to już nie spala??? Edytowane przez Slawomir999
Opublikowano

Dodam, że jeszcze wywaliło takie błędy:

29DO- kilka razy , 4cyl, przy tym błędzie potrafił dymić na

niebiesko.

29CF- dwa razy,3cyl

29CE-jeden raz, 2cyl

2C7B- dwa razy(sonda po kat. sygnał), razem z 29DO

2E1B-jeden raz, zapłon 4cyl.

2E33-jeden raz,wtriskiwacz uruchomienie, cyl.4

2AAF-jeden raz, pompa paliwa wiarygodność

29D9-jeden raz, zaniki spalania z niskim poziomem paliwa.

Oprócz pytania dlaczego dymi na niebiesko czasmi, a później przestaje to nasuwa się drugie. Dlaczego nie wywaliło nigdy błędy na pierwszym cylindrze?

Opublikowano
Dymienie na niebiesko może oznaczać problem z głowicą i spalanie oleju z benzyną. Dużo może być przyczyn - głowica, nieszczelność w układzie smarowania, wypadanie zapłonu - świece, cewki zapłonowe, wtryski.
Opublikowano
Rozumiem i wiem, że spalaniee oleju może mieć różne przyczyny, tylko dlaczego auto jeździ normalnie, nic się nie dzieje, a nie raz potrafi wywalić Checka i dymić na niebiesko, a jak się zgasi auto i zapali to już nie dymi, Check gasnie i normalnie silnik pracuje, normalnie można jeździć tydzień czy więcej czasu, do następnego razu, często tak się nie dzieje. Ma ktoś jakieś propozycje , co to może być?