Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

rozważam zakup G21 320i Touring (bez xDrive), samochód do celów rodzinnych, zamierzam nim przejechać około 100 tysięcy km i raczej jestem osobą która dba o auta.

Będzie to moje pierwsze BMW i ogółem auto marki premium więc zastanawiam się czy podołam utrzymaniu takiego auta.

Dlatego chciałbym Was zapytać jak wyglądają w Waszym przypadku koszty utrzymania związane z G21.

Oczywiście nie pytam o koszty ubezpieczenia, spalanie, opony. Chodzi mi o serwisowanie samochodu, koszty wizyt w ASO (zakładam, że to jest konieczne aby utrzymać gwarancję producenta), kiedy te wizyty mają miejsce (i wszystko czego nie wiem, że nie wiem – możecie oświecić świeżaka ;)). Klocki, tarcze (chociaż to nie wiem czy ktoś wymienia przy takim przebiegu, widziałem wątek z wadliwymi klockami z tyłu, ale wydaje się, że BMW poczuło się do ich wymiany w ramach gwarancji), filtry, oleje.

W ofercie którą dostałem od leasingodawcy (masterlease – oferta na samochód też pochodzi od nich) nie ma zawartego żadnego pakietu serwsiowego/gwarancyjnego. Jakie są wasze doświadczenia z tymi pakietami? Warto?

Z góry dzięki za wszelką pomoc/porady ;) !

Opublikowano

To z BSI, któe w katalogu kosztuje 3700PLN załapiesz się na 3 przeglądy w tej cenie.

Dodatkowo polecam uderzyć bezpośrednio do dealera po ofertę oraz sposób finansowania, nie jakieś masterleasy czy inne pierdy.

Opublikowano
4-5 lat

Przy takim okresie warto brać Pakiety serwisowy + przedłużona gwarancja.

3900 PLN PRZEGLĄDY 5lat/100 000km

2800 Przedłużona gwarancja 4 lata/200 000km

5400 Przedłużona gwarancja 5 lat /200 000km

Pakiety nie podlegają rabatowaniu.

W jednym z samochodów korzystałem z rozszerzonej gwarancji. Pompa CR zaczęła opiłkować po 3 latach na i wymieniono mi cały układ paliwowy (wtryski, pompa, wszystkie przewody, pompa wstępna,zbiornik itd) koszt gwarancji 2200zl brutto. Koszt naprawy ponad 20 tys zł.

Koniecznie GAP szczególnie jeśli jest to leasing. Czy fskturowy czy indeksowy to już musisz sobie sam policzyć. Wszytko zależy od wysokości wpłaty i wartości wykupu. Najtańszy GAP na rynku oferuję Santander Leasing dawne BZWBK. Dla samochodu wartego 160 ty brutto GAP fakturowy 46 zł miesięcznie przy 4 latach. Dla samochodu wartego 250 tys brutto GAP fakturowy 70zl miesięcznie przy 4 latach. Jeśli wybierzesz opony RFT to dobrze mieć drugi kpl kół. Przy takim przebiegu opony premium zarówno letnie jak i zimowe powinny wytrzymać jeśli nie masz agresywnego stylu jazdy. Klocki przy automacie zużywają się szybciej niż przy manualnej skrzyni. W automacie zrobiłem max 50 tys km na oryginalnych klockach, w manuału nie było problemu zrobić 80 tys przy spokojnej jeździe ( kierowca ma świadomość,że pedał przyspieszenia i hamulca ma więcej położeń niz 2 :mrgreen: ) agresywna jazda klocki kończą się 20-30 tys km. Największy wpływ na zużycie hamulcu ma sposób eksploatacji(miasto/trasa).Tarcz w nowych samochodach nigdy nie wymieniałem. Ponieważ zawsze po 3 -4 latach sprzedawalismy samochód przy przebiegach 70tys-100 tys km.

Opublikowano

Nie jest to najtańszy GAP .... w kilku TU są podobne lub mniej np Benefia

Co do reszty przy normalny użytkowaniu obsługa niczym się nie będzie różniła pod względem kosztów jak w każdym innym aucie czy to będzie np taki Passat. Wszędzie tam są opony, klocki, tarcze - różnice w kosztach nie są duże - szczególnie jeżeli sam kupujesz części. Koszty się zaczynają przy mocniejszych modelach.

Oczywiście może ci się trafić pechowe auto - ale to we wszystkich markach.

Opublikowano
Podałem za przykład najtańszego GAP fakturowego z limitem sumy ubezpieczenia 150tys netto. Z tego co się orientowałem to Benefia narzuca maksymalna sumę ubezpieczenia 45 tys netto. Może coś źle doczytałem w OWU.
Opublikowano

No tak, to oczywiste. Nie zawsze warto łasić się na %. Czasami całkowity koszt leasing niższy o 1-2 pkt% wychodzi drożej(Droższy GAP, Ubezpieczenie obligatoryjne itp). Suma opłat leasingowych liczona jest od kwoty transakcyjnej samochodu, nie od pozyczonego kapitału.

Przykład:

Samochód 200 000zł brutto

Wpłata 45% 90 tys zł

36 miesięcy

Wykup 1%

Leasing 102%

102% = 4000zł

4000 zł płacimy od 110 000zł czyli wychodzi 3,63% od kapitału. W dużym uproszczeniu, ponieważ należałoby wykup z tego odliczyć bo to osobna transakcja.

Zawsze obliczam sobie ile musze zapłacić razem z GAPem więcej niż cena transakcyjna samochodu. Wtedy poznaję całkowity koszt Leasingu. Przy długim okresie,niskiej wpłacie i drogim samochodzie (ok 300 000zł) może wyjść, że trzeba będzie zapłacić za usługę finansowania z GAP nawet 20-30tysł lub więcej.

Na dzień dzisiejszy warto brać pod uwagę leasing ze stałą stopą.

Opublikowano
Miałem wcześniej kredyt w VW Bank 0,00% i stopy procentowe mnie nie obchodziły. W BMW nawet nie pomyślałem o tym, że leasing może być na zmiennej, albo, że wykup auta dla osoby fizycznej jest obciążony karą 5%. Wcześniej mogłem wykupić auto w dowolnym momencie zgodnie z harmonogramem spłaty. U mnie chyba ostatni Leasing - w przypadku osoby fizycznej lepiej kredyt i całe ryzyko jednak brać na siebie, bo nawet w jazdach treningowych (szkoła bezpieczenej jazdy itd.) swoim autem nie wolno brać udziału w leasingu.
Opublikowano

Moim zdaniem nie można tak porównywać, ponieważ czy będzie zakup za gotówkę czy też leasing większość osób przy tej kwocie weźmie pakiet ubezpieczeń łącznie z GAP, ponieważ jest większe ryzyko także kradzieży takiego samochodu. Inna sprawa, że można negocjować ceny pakietów i ubezpieczeń. Pod koniec 2020 brałem 330i, gdzie finansowanie było fabryczne a ubezpieczenie i GAP od mojego brokera. W tym roku była 135i i tutaj także finansowanie fabryczne, ale w cenie samochodu była polisa OC I AC a GAP we własnym zakresie.

Poza tym mając firmę nie wyobrażam sobie brani czegoś innego niż finansowanie firmowe i prawdopodobnie leasing.

Opublikowano
Zamówiłem auto ma być w sierpniu. Gdzie szukać najtańszego leasingu ?