Skocz do zawartości

Niesprawna klimatyzacja BMW e39 m52tub20

Mati940111

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem z klimatyzacją mianowicie nie działający wiatrak klimatyzacji wiatrak 3 piny. Chciałem kupić wiatrak pojechałem do gościa odpalił swój na aucie działał podłączyłem do swojej nie działa czyli mój może być sprawny ogólnie mój się kręci jak auto osiągnie temperaturę koło 90 stopni i wiskoza nie daje rady to uruchamia się wiatrak klimy. A tak to nie działa w ogóle się nie kręci jak odepne wtyczkę od czujnika ciśnienia w układzie klimatyzacji to sprężarka dalej pracuje zero reakcji panel klimatyzacji podmieniony bez zmian już nie wiem za co mam się łapać pomocy :)

• Zasłużeni forumowicze
Wizyta u "klmatyzatologa" wskazana celem sprawdzenia stanu czynnika. Ewentualnie możesz sprawdzić w INPA w module klimatyzacji wartość ciśnienia, ale nie we wszystkich wersjach występuje taka opcja.

• Zasłużeni forumowicze

Poszukaj czy nie ma błędu wiatraka. Niektóre nie ruszają bez wykasowania błędu jeśli się pojawił - sterowanie od przegrzania silnika może być niezależne i dlatego wtedy akurat działa, a z klimą nie. Zobacz czy masz opcję uruchamiania wiatraka ręcznie z INPA

Kolega ma komputer Delphi czy jakoś tak i nie ma tej właśnie opcji jutro biorę się za rozbieranie przodu i będziemy po schematach lecieć może coś się znajdzie jak coś będę informował jak coś się znajdzie i wszystko dokładnie opiszę może komuś się przyda

• Zasłużeni forumowicze
Nie używaj Delphi do diagnozowania BMW, bo wyprowadza często w pole, szczególnie błędy opisuje z czapy. Kup kabel i zainstaluj INPA. Zacznij od sprawdzenia błędów w IHKA i DDE, bo wentylatorem 3-pin steruje DDE w porozumieniu z IHKA na podstawie dwóch czujników - ciśnienie w instalacji klimy i temperatury na chłodnicy silnika. Skoro załącza wiatrak przy wzroście temperatury silnika to znaczy, że układ sterowania działa prawidłowo. Nie widzę idei rozbierania przodu, bo tam nic nie znajdziesz. Jedyne co to wtyczka wiatraka, która jest przy prawej lampie. Ja bym szukał w stronę czujnika ciśnienia czy działa prawidłowo - wtyczka (?). Wiatrak nie włączy się dla ciśnienia w układzie poniżej 8 bar oraz przy prędkości większej niż 80km/h.

• Zasłużeni forumowicze
Ciężko mi odpowiedzieć na pytanie czy tak powinno być. Z tego co wiem to jeśli układ jest pusty to sprężarka nie powinna się załączyć, żeby się nie zatrzeć i za to odpowiada czujnik ciśnienia. Chyba, że jest jeszcze drugi czujnik dlatego jak tamten odpinasz to nic się nie zmienia. Mimo wszystko ja bym podjechał na sprawdzenie ile jest tego czynnika i co pokazują zegary po stronie niskiej i wysokiej, bo może tu jest problem, że jeszcze chłodzi, a czynnika jest na granicy wydajności.

Panowie przewody sprawdzone wszystkie da ok myslalem że gdzieś będzie zmasowany niestety nie klima dalej nie działa czujnik ciśnienia wymieniony bez zmian jest gdzieś jakiś sterownik modów od klimatyzacji ?? I czy jeż może też odpowiadać za działanie klimatyzacji

• Zasłużeni forumowicze

Ale ciśnienia w instalacji są poprawne ? Bez wiatraka powinno nabijać do 30 bar po stronie wysokiej. Oczywiście ostrożnie z takimi eksperymentami, żeby nie wywaliło czynnika.

...jest gdzieś jakiś sterownik modów od klimatyzacji ?? I czy jeż może też odpowiadać za działanie klimatyzacji

Tak jak pisałem wiatrakiem steruje DDE w połączeniu z IHKA. Nie wydaje mi się, żeby tam jeszcze coś było. Jeż raczej nie będzie miał nic wspólnego z załączaniem wiatraka na skraplaczu. Powinien być jeszcze czujnik na parowniku (evaporator sensor), może tam coś nie gra. Musisz zorganizować INPA i zobaczysz co tam się dzieje w module klimy. Bez tego tylko zgadujemy. Wtedy możesz też NCS'em zresetować IHKA pustym MAN'em, ewentualnie pasoftem ustawienia fabryczne, ale to inny kabel. Nie wiem czy to pomoże jeśli twierdzisz, ze na innym panelu było to samo, ale w tym wypadku raczej nie zaszkodzi. A w ogóle masz odpowiedni panel (?), bo były dwa rodzaje.

Panowie u mnie temat z niesprawnym wiatrakiem klimy się rozwiązał. Mianowicie niesprawny panel klimatyzacji:) po podmianie na 3 inny panel wszystko działa tak jak powinno a kolego mojego zmyśliłem bo w domu miałem 3 panel i zmieniałem i nie było żadnych efektów dopiero kolega po sprawdzeniu wszystkich przewodów czy nie są uszkodzone i upewnieniu się że klima nabita podmienił od siebie panel i działa:)

Dokładny opis niesprawnego wiatraka klimatyzaji ... Wiatrak klimy nie odpalał się po uruchomieniu klimatyzacji odpalał się tylko w momencie jak wiskoza nie dawała raty , po odpięciu wtyczki od czujnika ciśnienia w układzie klimatyzacji sprężarka dalej była spięta i chłodziła a powinna automatycznie się wyłączyć sprężarka a wiatrak klimatyzacji powinien odpalić się na maksymalnych obrotach. ZOSTAŁO ZROBIONE nowy wiatrak klimatyzacji nie odpalił się ,czujnik ciśnienia klimatyzacji wymieniony bez zmian , panel klimatyzacji zmieniony bo miałem drugi bez zmian , przewody kostki bezpieczniki i przekaźniki sprawdzony bez zmian w końcu znajomy podmienił panel klimatyzacji na swój z auta i wszystko działa poprawnie . A więc koleżanki i koledzy sprawdzajcie dokładnie używane części bo mogą zrobić psikusa :)