Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cześć ludziska,

miał ktoś kiedyś problem z zamknięciem klapki do uchwytów na napoje, tej w środkowej konsoli? nie pytajcie mnie jak to się stało, ale ruchoma część uchwytu na kubki wyskoczyła nad zapalniczkę, przez co klapka się nie zamyka. na zdjęciu, w czerwonej ramce jest element, który powinien się znajdować pod zapalniczką.

długo tej klapki nie zamykałem (zazwyczaj mam w uchwytach telefon, albo kluczyk), ale jak dzisiaj zabrałem się za czyszczenie, to zauważyłem, że ten plastik przeskoczył.
najprawdopodobniej jak mi montowali wzmacniacz i demontowali środkową konsolę jakiś czas temu.

próbowałem ten plastik na siłę wcisnąć, ale ni ch**a, to jest niby milimetr, ale nie da się go wcisnąć pod zapalniczkę.

nie chcę tam nic połamać. macie na to może jakieś chwyty?

mhcs7zS

https://ibb.co/mhcs7zS

dzięki,

piotr

Opublikowano
tam chyba masz jedną śrubkę i podważanie. Po wyciągnięciu konsoli, odczepienie od spodu kabla od zapalniczki i poprawa tego.
Opublikowano

To co pokazujesz na filmiku to jest w wersji przed liftowej.

Nie wiem który rocznik auta masz, ale najwidoczniej po 2013.

Po lifcie nie da się tak wyciągnąć cup holdera. On jest przykręcony na 5 śrub od spodu do dekoru tunela.

Generalnie u Ciebie musisz:

1. otworzyć schowek w podłokietniku

2. podważyć od strony schowka dekor, który jest wokół przycisku otwierania schowka i gniazda na kluczyk schowka (ten taki trójkątny)

3. po zdjęciu dekoru z pkt. 2 zobaczysz jedną śrubkę TORX (chyba T15)

4. po odkręceniu śrubki podważasz główny dekor, zaczynając od strony schowka i jednocześnie podnosząc go do góry (od strony schowka).

5. jak już będziesz miał dekor podniesiony i ustawiony pod kątem ok 20 stopni to musisz odpiąć od spodu wtyczki - od sterownika trybów jazdy oraz od idrive (chociaż bez rozpinania idrive też może się udać)

6. po rozpięciu wtyczek można wyciągnąć dekor.

7. Po wyciągnięciu będziesz miał dostęp do cup holdera od spodu

Oczywiście podczas tej operacji nie odpalaj auta, ponieważ będziesz miał porozpinane wtyczki. Możesz wcześniej zdjąć klemę z aku.

Jeśli masz manual to przed operacją zdjecia dekoru należy ściągnąć mieszek.

Opublikowano

no właśnie (stety, lub niestety) mam wersję przedliftową.

autko mam z 2013r. ale to jest ta ostatnia wersja przed liftem.

to by znaczyło, że mogę szarpać do skutku i powinienem ten cupholder wyciągnąć, bez zdejmowania konsoli? : :cool2:

Opublikowano

proponuję Ci nic nie szarpać. Bardzo łatwo się to rozbiera. Jedna śruba torx i do góry z zatrzasków.

Jak będziesz szarpał to pewnie skończy się zakupem nowego elementu.

Rozebranie tego zajmie Ci góra 5 min ...

Opublikowano

dzięki za odpowiedź, ale nie zdjęcie konsoli jest dla mnie problematyczne, tylko odpięcie przewodów.

nie wiem jakie wy stosujecie triki, ale te kostki są tak wciśnięte, żeby po prostu paluchy kaleczę, ale nie mogę ich odłączyć, a za przewody nie chcę ciągnąć, bo jak wyrwę je z kostki, to znowu sobie robię dodatkową robotę :mad2:

Opublikowano
Przecież wszystkie bardzo łatwo się da rozłączyć. Wystarczy delikatnie ścisnąć i po sprawie. BMW ma bardzo dobrej jakości połączenia. Z tego co pamietam są tam tylko 3 lub 4 kostki
Opublikowano

2 kostki wystarczy rozlaczyc. Sa to kostki od panelu wyboru trybu jazdy. Reszty nawet nie trzeba rozlaczac. Ja akurat dzien przed postem w ktorym wypisalem ci w punktach co zrobic demontowalem to wszystko, bo wymienialem glowny dekor.

Moge potwierdzic ze naprawde bez szarpania mozna to wszystko dosc szybko rozmontowac.

Opublikowano

Hej. Mam pytanie odnośnie uchwytu na kubek Chodzi o ten pojedynczy za przełącznikiem i drive. Czy taki z modelu poliftingowego o numerze 51 16 9 277 269 podejdzie do przedlifta? Różnią sie troche głębokością i tym ze ten pierwszy ma mechanizm podtrzymujący ten drugi nie

Edit

Sam sobie odpowiedziałem. Zamówiłem cześć i pasuje