Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów,

jak w tytule, przy każdym odpaleniu auta na zimnym silniku, przez jakoś 10/15 sekund autem telepie na całej długości plus silnik wydaję jakieś dźwięki, potem ustaje. Natomiast na rozgrzanym przy postoju odczuwane są lekkie drgania. Od kilku miesięcy głowie się co to może być. Jedyne co to świece wymieniłem... pół roku temu wyskoczył mi CHECK z błędem sondy NOX. Mechanik wgrał naprawę by lampa nie denerwowała mnie na desce i tu zbliża się moje pytanie. Jakie są charakterystyczne objawy uszkodzonego NOXa? Obstawiam też problem z wtryskami (kopcenie nawet w lato). Aczkolwiek wymiana zapobiegawczo obydwu komponentów to duży koszt.

Czy ktoś ma jakieś podobne doświadczenie za sobą i uporał się z problemem?

Opublikowano
Dodam, że brat również ma E92 z tym samym motorem, dokładnie ten sam błąd NOXa ale nie ma takich objawów, na postoju cisza i spokój.
Opublikowano

Wtryski i cewki najprawdopodobniej do wymiany.

Co to znaczy, że wgrał naprawę NOXa? Naprawić NOXa można tylko w jeden sposób - wymienić czujnik NOX na NOXEM (bimmerprofs.com). Wtedy wszystko hula jak fabryka chciała.

Opublikowano

Wgrał naprawę = znika check na desce na jakieś dwa miesiące, aż znowu nie da o sobie znać. W żadne sposób go nie naprawia, to tylko takie małe oszukanko :D

Zacznę od cewek zobaczymy czy coś to da. Dużo czytałem na forach o wtryskach i w wielu przypadkach dopiero ich wymiana sygnalizuje, że były nie do końca sprawne....

Sprawdzę cewki i dam znać!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Cewki mozesz sobie profilaktycznie wymienic ale to nic nie da. Do wymiany wtryski i nox. Temat przewalony setki razy na tym forum. Wystarczy troszke poszukac :search: