Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W głównym wątku o N43 https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=2761852#p2761852 opisałem niedawno akcje ze swoim autem: wymieniony rozrząd oraz Vanosy.

Później wypadł jednak błąd 2AA0 - sygnał czujnika wałka rozrządu, strona ssąca.

Jako iż miałem w pamięci ten wątek https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=259217, w którym autor zachęcał do wymiany czujnika (który jest zresztą tani), to niewiele myśląc zdecydowałem się na jego wymianę (wraz z o-ringiem). Mój mechanik sprawdził ten czujnik przykładając do niego śrubokręt (czujnik jest trochę jak magnes) - i normalnie przyciągał śrubokręt. Mechanik stwierdził, że ten czujnik nie wygląda dla niego na uszkodzony, no ale wymiana jest szybka, a czujnik niedrogi, zdecydowałem się spróbować, zresztą i tak już go kupiłem wcześniej na własną rękę.

Przez 3 tygodnie był spokój, aż tu nagle dziś po starcie znowu check engine...Odpalam Inpę i...znowu ten sam błąd 2AA0. Wstępna opinia mechanika była zatem prawdziwa - to nie czujnik, to sygnał czujnika. Ogólnie po restarcie silnika jest spokój, ale nie chcę tego mieć.

Co może być powodem?

Czy ktoś wie w jaki sposób generowany jest sygnał dla tego czujnika? Nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji.

1. Bezpośrednio na wałku rozrządu a może jest też jakieś koło impulsowe na vanosie? (podobnie jak koronka ABS na półosi, która generuje impulsy dla czujnika ABS)

Jeśli to drugie, to zastanawiam się czy aby czasem wszystko zostało dobrze poskładane podczas wymiany rozrządu. W takim przypadku sprawdzenie tego oznaczałoby konieczność ponownego założenia blokad i otwarcia pokrywy zaworów. Dodam, że nie sprawdzałem wnikliwie wartości położeń Vanosów ile "powinno być" vs ile "jest", ale z tego co pamiętam to nie rozjeżdżało się to jakoś. Jednakże błąd zaczął wyskakiwać po wymianie rozrządu, wcześniej nigdy nie widziałem. Może to miało wpływ, a może to czysty przypadek - tego nie wiem.

//edit: Chyba znalazłem. Na schemacie jest coś takiego jak "kółko czujnika impulsów", element nr 14, przytwierdzone do Vanosa.

OmaxLde.png

2. Kable, przewody? Na internecie opisują jakieś metody z oscyloskopem, widziałem to w jednym wątku.

3. o uszkodzonym komputerze nawet nie chcę myśleć

icon3.png G30 530i xDrive