Skocz do zawartości

Problem z błędami 520d

silentner

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Mam niestety duży problem ze swoim BMW f10 520d z 2012r. Przebieg 215.000km. Jakiś czas temu pojawił mi się błąd awaria napędu. Samochód jednak funkcjonował prawidłowo. Po wyłączeniu i włączeniu wszystko wracało do normy. Niestety po pewnym czasie znowu błąd i tym razem nie chciał przerzucać wyżej biegów. Oprócz tego pojawiły się komunikaty typu "awaria ogranicznika prędkości" "niskie ciśnienie w kołach" "uszkodzenie klimatyzacji" etc... Samochód oddałem do speców od automatycznych skrzyń i oni jeżdżąc 3 dni nie zastali żadnych błędów a diagnostyka skrzyni nie wykazywała niczego nieprawidłowego. Zasugerowano, że może akumulator szwankuje bo był już dość stary. Został zatem wymieniony. Po jego wymianie błędów nie było przez kilka dni. Następnie podczas parkowania wywaliło znów błąd awaria napędu. Diagnostyka pokazuje całe spektrum różnorakich błędów typu zapchany DPF, awaria hamulców, klimatyzacji etc...

Czy ktoś się spotkał kiedykolwiek z czymś takim? Czy jest jeszcze ewentualnie jakiś drugi akumulator? A może to awaria komputera? Proszę o jakieś wskazówki ewentualnie polecenie jakiegoś warsztatu w okolicach Siedlec.

Oprócz tego pojawiły się komunikaty typu "awaria ogranicznika prędkości" "niskie ciśnienie w kołach" "uszkodzenie klimatyzacji" etc...

Może jest problem z magistralą CAN(2)? Zobacz czy są błędy typu błąd komunikacji XXX z YYY.

Retrofity: 2VB - TPMS (RPA -> RDC); 302 - alarm; 5AC - HBA; 5AS (Driving Assistant: LDW+FCW); 5AS -> 5AT (Driving Assistant Plus: ACC+LDW+FCW); 5AR - TJA; 6UK+5A3 - NIVI3 + Targeted illumination