Skocz do zawartości

Hałasujący bagażnik na dziurach

nieobecny

Rekomendowane odpowiedzi

Hej wszystkim.

Borykam się z problemem hałasującej klapy bagażnika (klapa głównie ale nie jestem pewien czy jednak coś w zawieszeniu tez nie wali) na dziurach. Wjeżdżając w studzienkę potrafi niemiłosiernie hałasować z tylu, a przy większych nierównościach to mam wrażenie, ze się auto chce rozlecieć.

Byłem na diagnostyce ale koleś powiedział że mam wszystko okej, ale podobno pneumatyki nivo na tym sprzęcie się nie wykryje. Na przeglądzie tył amortyzatory miałem na 50%, ale podobno te nivo rzadko przekracza 60-70%. Podobno.

Wysunąłem te takie odbojniki w klapie i jest trochę lepiej. Mam dociąganą klapę i tam za bardzo opcji regulacji zamka nie widziałem. Powsadzalem szmaty jeszcze w te miejsce co wchodzą te odbojniki ale nie pomogło.

Nie mam pojęcia już co jest nie tak :/ jeżeli to pomoże, nie wiem czy ma jakiś związek, ale czuć każda nierówność z drogi nawet najmniejszy kamyczek czy chropowatości asfaltu - bardzo dziwne. może miał ktoś podobny problem?

• Zasłużeni forumowicze

Trzeba było w temacie dodać, że chodzi o Touring, bo tam jest częściowo inna zawiecha niż w sedanie.

Pozrywane tuleje wózka, tuleje pływające, ogólnie całe zawieszenie tył po 20 latach nie jest już sztywne. Od roku mam to samo i chyba będę robił komplet. Zdejmij koło, złap ręką za wahacz prosty i jeśli jesteś w stanie skręcić go wzdłuż (jakbyś wkręcał śrubę wkrętakiem) to jest do wymiany i wtedy te gięte również, bo jak zostawisz to za chwilę ta sama robota plus geometria. Amortyzatory w kombi pokazują 50%, bo są montowane pod kątem, a nie prostopadle i tester przekłamuje. Miałem wylane i jak wymieniłem to też było 50%. Jak wybite tuleje wózka to jest jeszcze gorzej. Jak chcesz sprawdzić amory to w bagażniku popuść śruby od górnego mocowania i jeśli amortyzator nie wypycha poduszki to jest już bez gazu.

• Zasłużeni forumowicze
Nie zapomnij też pierdoły, która też potrafi się zdarzyć - dokręć wszystko w bagażniku, akumulator, koło, kompresor, zieniarkę, wzmacniacz i cokolwiek tam masz. Szukałem kiedyś problemów w zawieszeniu, okazało się, że koło nie było przykręcone (motylek leżał pod kołem) i mocowanie zmieniarki poluzowało sie.

Nie zapomnij też pierdoły, która też potrafi się zdarzyć - dokręć wszystko w bagażniku, akumulator, koło, kompresor, zieniarkę, wzmacniacz i cokolwiek tam masz. Szukałem kiedyś problemów w zawieszeniu, okazało się, że koło nie było przykręcone (motylek leżał pod kołem) i mocowanie zmieniarki poluzowało sie.

Wszystko podokręcane oprócz akumulatora i subufera widzę.. hmm nawet nie ma do czego to przykręcić :shock: ale czy sam akumulator by tak hałasował? Spróbuje go jakoś "zabezpieczyć" i sprawdzę.

Dociskałem tę klapę jak kolega trochę wyżej pisał, ale jest sztywno. Natomiast szyba ma luzy jak się dociśnie, wydaje jakieś tam odgłosy też - czy ona powinno być całkowicie sztywno?

jeśli to nie to, to zostają w takim razie te tuleje.

• Zasłużeni forumowicze

To zacznij od tego akumulatora najpierw, zobacz czy masz taką część jak poniżej.

To od e60, nie wiem czy będzie pasować. Jak cos to podpytaj u kogś kto anglika rozbiera na części.

https://allegro.pl/oferta/bmw-e60-e90-e91-uchwyt-mocowanie-akumulatora-8966932529?reco_id=e912641b-c2ce-11eb-8e43-bc97e12c68a0&sid=3ec404f37aa2fad6253fa5dd6bb023427743f77ee2f01bb84454c4701b8c0118

To zacznij od tego akumulatora najpierw, zobacz czy masz taką część jak poniżej.

To od e60, nie wiem czy będzie pasować. Jak cos to podpytaj u kogś kto anglika rozbiera na części.

https://allegro.pl/oferta/bmw-e60-e90-e91-uchwyt-mocowanie-akumulatora-8966932529?reco_id=e912641b-c2ce-11eb-8e43-bc97e12c68a0&sid=3ec404f37aa2fad6253fa5dd6bb023427743f77ee2f01bb84454c4701b8c0118

U mnie tak wyglada w touringu.

Zabezpieczyłem aku i jest lepiej, ale zauważyłem ze nie mam lewego plasticzku - jak wysuwasz te ala regulatory z klapy, to one wchodzą w takie plastikowe nakładki w samochodzie, przez co zauważyłem ze właśnie klapa podczas jazdy lata na te stronę gdzie nie ma tego plastiku i chyba to będzie przyczyna. Wiecie może jak to się nazywa? Szukam na ślepo bez nazwy i nic nie widzę a na lokalnym szrocie nie ma.

50-D87-D92-5-B39-440-F-8119-9163-BC74407-C.png

• Zasłużeni forumowicze

Ale zrób zdjęcie, bo nie pojmuję o co chodzi.

PS.

Sorry, nie załadowało mi się zdjęcie :oops:

To jest ogranicznik

https://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=DR21-EUR-04_1998_E39_BMW_520i&diagId=41_0072#51248229262

Ale zrób zdjęcie, bo nie pojmuję o co chodzi.

PS.

Sorry, nie załadowało mi się zdjęcie :oops:

To jest ogranicznik

https://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=DR21-EUR-04_1998_E39_BMW_520i&diagId=41_0072#51248229262

Dzięki, ale chodzi mi o ten element w „samochodzie”, nie w klapie. Ten ogranicznik wchodzi w to co na zdjęciu dałem i nie wiem jak to znaleźć

Wgl nawet tego ogranicznika nigdzie na aukcjach nie ma, chyba czekają mnie wycieczki po szrotach w okolicy

• Zasłużeni forumowicze
...Wgl nawet tego ogranicznika nigdzie na aukcjach nie ma, chyba czekają mnie wycieczki po szrotach w okolicy

Znajdź aukcję z klapą od E39 i napisz do sprzedającego , że potrzebujesz element ogranicznika, który jest w karoserii. Część 51248229262 to jest komplet dwóch elementów - jeden w klapie, drugi w karoserii :wink:

Tak przy okazji widzę na zdjęciu, że masz znaczek - instalację przygotowaną pod telefon. Jakbyś miał ochotę podłączyć smartfona to jest taka opcja :wink:

...Wgl nawet tego ogranicznika nigdzie na aukcjach nie ma, chyba czekają mnie wycieczki po szrotach w okolicy

Znajdź aukcję z klapą od E39 i napisz do sprzedającego , że potrzebujesz element ogranicznika, który jest w karoserii. Część 51248229262 to jest komplet dwóch elementów - jeden w klapie, drugi w karoserii :wink:

Tak przy okazji widzę na zdjęciu, że masz znaczek - instalację przygotowaną pod telefon. Jakbyś miał ochotę podłączyć smartfona to jest taka opcja :wink:

Dzięki za pomoc. Przykręciłem akumulator i ten ogranicznik i jest o niebo lepiej. Jednak dalej mnie to nie zadowala w 100% bo na sporych nierównościach dalej jest głośno i tym razem to już same tylne zawieszenie.

Pójdę do mechaniora żeby naprawił te nivo, bo tył siedzi - nie mam pojęcia czy to pomoże, jak nie to pewnie te tulejki czekają i tak, no ale da się jeździć w końcu.