Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

E90 320i 150KM, automat. Auto po odpaleniu albo gaśnie momentalnie ale pochodzi kilka sekund po czy obroty zaczynają spadać i kulturalnie sobie zgaśnie.

Błąd 2B63 - czujnik wałka rozrządu. Czujnik został wymieniony na oryginalną używkę ale objawy i błąd nie zniknęły.

Oprócz tego na interfejsie delphi wskazuje w sekcji Urządzenie Valvetronic wskazuje "Brak dojazdu do domu" - nie wiem czy to może świadczyć o awarii samego silnika valvetronica czy może czujnika od niego. Czytałem też, że lewe powietrze również może powodować podobne objawy. Chciałbym poznać wasze zdanie nim wydam 500zł na nowy silnik valvetronic. Co jeszcze mogę sprawdzić?

Opublikowano

Po włączeniu zapłonu bez uruchamiania silnika słychać dźwięk silniczka vvt więc zakładam, że jest on sprawny. Jeśli chodzi o kalibrację w inpie, to co tam trzeba dokładnie kliknąć? Załączam screena

QZCW0QV.png

Jeszcze jedna rzecz - wymieniłem jeszcze raz oba czujniki położenia wału (ten z przodu oraz z boku) i po wymianie silnik nie zgasł przy odpalaniu (sprawdzałem trzykrotnie). Ale później, po krótkiej jeździe już zgasł. Te czujniki działają na zasadzie indukcji tak? Nie ma znaczenia, że wyciągając stare były one całe jakby w mazistym glucie (wymienię jeszcze olej i zrobię płukankę tak swoją drogą)? Błąd 2B63 dalej obecny

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czujnik polozenia walu jest pod kolektorem dolotowym, bardzo nisko. To ten wymieniles czy mylisz z czujnikami walkow rozrządu?
Opublikowano
Z tego co czytałem to błąd 2b63 dotyczy czujnika położenia wałka rozrządu ale tego od strony zaworów wydechowych i ten również został wymieniony (patrząc z przodu na silnik jest on na lewej bocznej ściance, na tej samej co silniczek vvt)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czytalem twoja wypowiedz, nie patrzac na bledy. Pisales o czujniku walu. Nie istotne. Czujniki raczej sie nie psuja, jesli wala bledami, rozrzad jest rozjechany.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sam sie nie przestawil. Jesli nie byl wymieniany, sugeruje od razu wymienic.