Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie!

Jestem nowym użytkownikiem więc z góry przepraszam za powtarzający się post.

W mojej rodzinie od 8 lat jest BMW E39 525d które właśnie dostałem. Auto ma niestety jeden mankament, a mianowicie włączający się alarm. Za każdym razem przy zamknięciu auta z pilota lub też przekręceniu kluczyka w drzwiach po 20-30 minutach wyje alarm, a potem już tylko migają awaryjne światła. Sytuacja zaczęła się około 2 lata temu gdy mój tata wymienił akumulator. Gdyby było zabawniej alarm nie zaczął wyć od razu cały czas. Pierwsze wycie alarmu było faktycznie dnia gdy kupił nowy akumulator, ale drugi raz był dopiero po miesiącu. Z czasem zaczęło się to nasilać do aktualnego momentu, że każde zamknięcie auta powoduje niestety wycie alarmu.

Kilka dni temu poznałem człowieka który posiada kilka sztuk BMW właśnie w tym motorze i gdy mu przedstawiłem objawy powiedział że to nie zrobiona adaptacja akumulatora. Faktycznie tematów jest sporo na ten temat. Tylko że on mi z głowy mówił o adaptacji akumulatora z kluczyka po przekręceniu stacyjki. Nie chciał mnie wprowadzać w błąd co do całej procedury (bo już nie pamietał) wiec tylko dopowiedział abym odezwał się na forum to ktoś już wszystko doradzi. Sam nie znalazłem tego sposobu więc może ma ktoś pojęcie jak to zrobić? Inpa czy inne programy na obecną chwilę mnie nie interesują, chcę spróbować tej metody.

Pozdrawiam

Kamil

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z tego co wiem to w e39 nie ma czegoś takiego jak adaptacja akumulatora. Takie cuda dopiero w e60 się pojawiały z nastaniem ery BMS.

Może któryś czujnik masz walnięty. Odłącz czujnik po maską, koło filtra powietrza, ten pada najczęściej.

W ostateczności jeśli nie znajdziesz rozwiązania możesz wywalić bezpiecznik od alarmu i pozbyć się problemu. Ja musiałem tak zrobić bo parkowałem na ruchomej platformię i wył za każdym razem jak sąsiad parkował, nie ma to wpływu na centralny zamek, ten działą niezależnie od alarmu.

Opublikowano
Kolego prawdopodobnie masz zasyfiony czujnik który znajduje się (jak otworzysz maske) po prawej stronie przy filtrze kabinowym odłącz go i dmuchnij w niego parę razy to powinno pomóc
Opublikowano

Panowie prawdopodobnie strzał w dziesiątkę. Po odłączeniu czujnika trzeci dzień mija bez wycia alarmu więc to musi być cały winowajca.

Dziękuje i pozdrawiam :)

Opublikowano
Panowie prawdopodobnie strzał w dziesiątkę. Po odłączeniu czujnika trzeci dzień mija bez wycia alarmu więc to musi być cały winowajca.

Dziękuje i pozdrawiam :)

Możesz go kolego odłączyć i przeczyścić i podłączyć jeśli to nic nie da to go po prostu zostaw odłączonego, ale ja to bym i tak wolał na Twoim miejscu mieć alarm ;D