Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od jakiegoś czasu mam problem z powracającym błędem 4501. Jest to błąd opisany jako:

4501 DDE: Exhaust-gas recirculation

Po skasowaniu błąd powraca po około 80-120 km 50/50 miasto/trasa, w pamięci zanim wyskoczy CHECK pojawia się już krótko po skasowaniu. Po opisanym przebiegu włącza się już kontrolka CHECK.

EGR został sprawdzony pod kątem czystości (był czyszczony pół roku temu i jest obecnie praktycznie w niezmienionej formie jak po czyszczeniu). Kupiłem używany oryginalny zawór EGR i go wymieniłem, również bez zmian. Jeździłem z odpiętą przepływką (poza dodatkowymi błędami spowodowanymi odpiętym przepływomierzem) błąd tak samo powracał jak wcześniej. Sprawdziłem EGR pod kontem szczelności zasysając wężyk i prawidłowo otwierał się i trzymał w określonej pozycji.

Niestety nie wiem co dalej mogę zrobić aby pozbyć się problemu.

Opublikowano
Wydaje mi się, że czasami jest chwilowy lag w niektórych sytuacjach po dodaniu gazu i ogólnie praca silnika jest twardsza niż kiedyś ale akurat nie jestem pewien czy to ma coś wspólnego z błędem, bo było tak jeszcze długo przed tym jak zauważyłem ten błąd.