Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W końcu dzisiaj po 5 miesiącach odebrałem wymarzone G20. Niestety nie obeszło się bez pewnego zgrzytu. Mianowicie wykupiłem pakiet „dostęp komfortowy” przez co rozumiałem dostęp do samochodu bez wyciągania kluczyka, oraz otwieranie bagażnika „nogą” + zamykanie „z guzika”. Taki opis pakietu widniał zresztą w konfiguratorze. Jakież było moje zdziwienie jak się okazało, że owszem o ile mogę otworzyć samochód bez wyciągania klucza, to o jakimkolwiek udogodnieniu w bagażniku mogę pomarzyć. Pytanie czy coś znad interpretowałem przy zamówieniu czy ktoś mnie z zrobił w ch… ?
Opublikowano
To są dwie osobne opcje w konfiguratorze, wiec osobno trzeba zamówić dostęp komfortowy i osobno elektryczne otwieranie klapy. Bez tej drugiej opcji otwieranie nogą nie będzie działało.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
u mnie jest tylko DK , a z kopniaka otwieram bagażnik , natomiast zamykanie jest manualne , bez guzika -2020r-
Opublikowano
u mnie jest tylko DK , a z kopniaka otwieram bagażnik , natomiast zamykanie jest manualne , bez guzika -2020r-

Ja mam obie opcje i działa bez problemu. Może w takim razie trzeba poćwiczyć machanie nogą :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może w takim razie trzeba poćwiczyć machanie nogą :)

dokładnie , trzeba mieć sposób

Opublikowano
W końcu dzisiaj po 5 miesiącach odebrałem wymarzone G20. Niestety nie obeszło się bez pewnego zgrzytu. Mianowicie wykupiłem pakiet „dostęp komfortowy” przez co rozumiałem dostęp do samochodu bez wyciągania kluczyka, oraz otwieranie bagażnika „nogą” + zamykanie „z guzika”. Taki opis pakietu widniał zresztą w konfiguratorze. Jakież było moje zdziwienie jak się okazało, że owszem o ile mogę otworzyć samochód bez wyciągania klucza, to o jakimkolwiek udogodnieniu w bagażniku mogę pomarzyć. Pytanie czy coś znad interpretowałem przy zamówieniu czy ktoś mnie z zrobił w ch… ?

W konfiguratorze to dwie oddzielne opcje. A dokładnie Dostęp komfortowy to otwieranie samochodu bez klikania plus otwieranie bagażnika nogą. Więc to powinno Ci działać. Zamykanie klapy z kluczyka albo przyciskiem na klapie to druga opcja nazywa się „Elektrycznie sterowana klapa bagażnika”. W premium za wszystko trzeba dopłacać :(

Opublikowano
Dziękuję wszystkim za odzew i faktycznie jest jak piszecie. JEDEN płynny ruch nogą pod zderzakiem i voilà :) Najciekawsze jest to, że przy odbiorze sprzedawca zgłupiał bo nie mógł (nie potrafił) otworzyć klapy "z nogi" :lol:
Opublikowano
No i sprawa wyjaśniona! Cieszę się, ze wszystko działa jak należy, na początku trzeba trochę ‚potrenowac’ ten ruch nogą :)
Opublikowano
Dużo osób macha nogą na boki, a tutaj działa "kopnięcie" przód tył.

Bo w niektórych markach czujniki są skalibrowane właśnie na taki ruch.

Ale dokładnie jak piszesz - w BMW trzeba kopnąć tak jakby piłkę "z czuba"

Dokładnie widać tu:

Opublikowano
Moje auto jeszcze nawet nie trafiło do produkcji, ale już mam obawy bo z handlowcem na 100% ustalałem że chcę sterowaną elektrycznie klapę bagażnika, natomiast w zamówieniu nie widzę tej pozycji (kosztuje ona 2.300,00 PLN). Jedyne co widzę w zamówieniu to pozycja "Deletion of contactless tailgate operation" za 0,00 PLN. Podzieliłem się z nim moją obawą na co dostałem mailowe potwierdzenie że moja klapa na bank będzie miała elektryczne sterowanie. Nie wiem czy ciągnąć dalej ten temat, ale na pewno nie chcę się obudzić z ręką w nocniku na odbiorze jak nie zobaczę przycisków na klapie bagażnika bo będę mega wku...y
Opublikowano
Moje auto jeszcze nawet nie trafiło do produkcji, ale już mam obawy bo z handlowcem na 100% ustalałem że chcę sterowaną elektrycznie klapę bagażnika, natomiast w zamówieniu nie widzę tej pozycji (kosztuje ona 2.300,00 PLN). Jedyne co widzę w zamówieniu to pozycja "Deletion of contactless tailgate operation" za 0,00 PLN. Podzieliłem się z nim moją obawą na co dostałem mailowe potwierdzenie że moja klapa na bank będzie miała elektryczne sterowanie. Nie wiem czy ciągnąć dalej ten temat, ale na pewno nie chcę się obudzić z ręką w nocniku na odbiorze jak nie zobaczę przycisków na klapie bagażnika bo będę mega wku...y

Wariactwo z tymi brakami, człowiek nie wie do końca co przyjdzie.. A zamówiłeś dostęp komfortowy, czy tylko elektryczną klapę?

Opublikowano

U nas też maiła być klapa "z nogi" + guzki w kalpie... dostaliśmy USTNE zapewnienie, że pakiet "Dostęp komfortowy" temat załatwia... niestety przy odbiorze wyszło, że jest inaczej co zaskoczyło zarówno nas jak i handlowca :(

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
niestety przy odbiorze wyszło, że jest inaczej co zaskoczyło zarówno nas jak i handlowca :(

akurat handlowiec powinien się wstydzić a nie być zaskoczonym , przecież to rażący brak kompetencji :shock:

natomiast w przypadku kolegi @Marecki_LP , może być taka sprawa że elektryczne zamykanie bagażnika jest w jednym z pakietów wyposażenia typu BC czy FC

Opublikowano

Wariactwo z tymi brakami, człowiek nie wie do końca co przyjdzie.. A zamówiłeś dostęp komfortowy, czy tylko elektryczną klapę?

Zamawiałem jedno i drugie. Dostęp komfortowy widzę w formularzu/umowie zamówienia, elektrycznie sterowanej klapy nie widzę.

Mam oba pakiety wykupione, ale klapa raczej nie jest na wyposażeniu żadnej z nich, natomiast dostęp komfortowy jest w którymś z nich.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Klapę sterowaną elektrycznie musisz mieć w zamowieniu.

Handlowiec zapewne tego nie dodał myśląc że wystarczy dostęp komfortowy a to bzdura.

Otwieranie nogą na dzień dzisiejszy jest wywalane z automatu bo nie ma części.

Opublikowano
Klapę sterowaną elektrycznie musisz mieć w zamowieniu.

Handlowiec zapewne tego nie dodał myśląc że wystarczy dostęp komfortowy a to bzdura.

Otwieranie nogą na dzień dzisiejszy jest wywalane z automatu bo nie ma części.

@--==maly==-- oczywiście miałeś rację i sprawdziły się moje obawy. Sprawa wyjaśniona i będę miał sterowaną elektrycznie klapę, do wartości umowy muszę dorzucić 2.300,00 PLN. Generalnie to do końca miesiąca mogę coś tam jeszcze modyfikować w zamówieniu bo dealer zbiera zamówienia i końcem miesiąca przekazuje do importera cały portfel zamówień. Generalnie to chyba już dam sobie spokój z modyfikacjami bo prochu nie wymyślę. Teraz już tylko czekać cierpliwie i modlić się żeby opóźnień nie było.

Opublikowano
Siemka to moj pierwszy wpis. Tydzien temu odebralem g20 330i jesli chodzi o klape to jestem mega zly... Tez dorzucilem ta opcje dostep komfortowy + el. Klapa. Przy odbiorze auta dealer powiedzial ze otwieranie na noge z automatu ma kazdy g20!! A doplata dotyczy tylko elektrycznego zamykania na guzik. Bylem na siebie zly ze wczesniej tego nie wiedzialem. Chodzilo mi tylko o otwieranie a to podobno z nogi odbija potem sprezyna a zamknac trzeba recznie... Takze prosze dopytac dokladnie zeby nie doplacac niepotrzebnie.
Opublikowano
Siemka to moj pierwszy wpis. Tydzien temu odebralem g20 330i jesli chodzi o klape to jestem mega zly... Tez dorzucilem ta opcje dostep komfortowy + el. Klapa. Przy odbiorze auta dealer powiedzial ze otwieranie na noge z automatu ma kazdy g20!! A doplata dotyczy tylko elektrycznego zamykania na guzik. Bylem na siebie zly ze wczesniej tego nie wiedzialem. Chodzilo mi tylko o otwieranie a to podobno z nogi odbija potem sprezyna a zamknac trzeba recznie... Takze prosze dopytac dokladnie zeby nie doplacac niepotrzebnie.

Ale jak dodałeś el. Klapa to powinienes miec zamykanie elektryczne z nogi, przycisku i kluczyka ? :norty:

Opublikowano

Przede wszystkim gratuluję odbioru w tych ciężkich czasach. Szerokosci! Może to nie w tym wątku ale kiedy zamawiałeś i czy coś wypadło z konfigu z powodu restrykcji?

Marne to pocieszenie ale o mały włos nie zrobiłem tego błędu co Ty , handlowiec mi pomógł nawet zasugerował że w G20 zamykanie na przycisk to zbędna kasa. W G21 to już różnica i chyba jest w standardzie.

Opublikowano

Przede wszystkim gratuluję odbioru w tych ciężkich czasach. Szerokosci! Może to nie w tym wątku ale kiedy zamawiałeś i czy coś wypadło z konfigu z powodu restrykcji?

Marne to pocieszenie ale o mały włos nie zrobiłem tego błędu co Ty , handlowiec mi pomógł nawet zasugerował że w G20 zamykanie na przycisk to zbędna kasa. W G21 to już różnica i chyba jest w standardzie.

Ja nie uwazam ze w g20 klap elektryczna to zbędny bajer. Czesto pomocne jest i zadnego auta bez tego sobie nie wyobrażam. Dodatkowo nikt mi nie trzaska klapa.

Opublikowano

Ale jak dodałeś el. Klapa to powinienes miec zamykanie elektryczne z nogi, przycisku i kluczyka ? :norty:

A nawet dwóch przycisków. Jeden na klapie bagażnika i jeden na drzwiach kierowcy :wink:

Do tej pory nie miałem tego w żadnym aucie. Teraz nie wyobrażam sobie auta bez.

Edit:

Trzech przycisków. Zapominałem, że na klapie są dwa :mrgreen:

Opublikowano
Elektryczna klapa jest mega wygodna, mam ja w kolejnym samochodzie juz i nie wyobrazam sobie samochodu bez niej. Otwieranie czy zamykanie noga mega wygodne jak masz zajete rece
Opublikowano
A nie macie żadnych obaw co do dostępu komfortowego jeśli chodzi o kradzież na walizkę? Słyszałem, że niby kluczyk po minucie bez ruchu się dezaktywuje, ale słyszałem historię o kradzieży spod sklepu i mam jakieś takie wewnętrzne wątpliwości co do uzytecznosci tego systemu.