Skocz do zawartości

Drgania auta na luzie, na postoju

chomer17

Rekomendowane odpowiedzi

Mam następujące pytanie o możliwa przyczynę

Podczas postoju na światłach trzymając nogę na hamulcu lub podczas zwykłego postoju na P auto potrafi samoczynnie zadrgac

Ale też nie każdego dnia

Jak pojawiają się te drgania to idzie też odczuć lekkie szarpanie przy przyspieszaniu z małych prędkości i małe opóźnienie w reakcji pedału gazu

Błędow nie wyrzuca

Co może być przyczyną?

Jeszcze uzupełnię temat jeśli nikt nie odpowiedział to może teraz ktoś potwierdzi lub zaprzeczy -

Dodatkowo do tych drgań na luzie/postoju wzrosło spalanie w mieście, potrafi pokazać nawet do 19l, gdzie jeszcze jakiś czas temu było ok 12-13l

Pytanie czy może być to spowodowane przepływomierzem lub z tego co jeszcze wyczytałem sonda lambda kończy swoją żywotność i stąd takie objawy?

Cześć! Ja niestety nie mogę pomóc bo nie mam pojęcia co to jest, ale od wczoraj mam podobny problem i szukając podobnego wątki trafiłem na Twój.

U mnie zaczęło się tak że kilka dni temu stojąc na światłach miałem wrażenie że silnik na postoju delikatnie "kołysze" nadwoziem auta co jakiś czas. Było to ledwo odczuwalne i zastanawiałem się czy sobie czegoś nie wkręcam.

Wczoraj natomiast po przejechaniu około 300km trasy auto na postoju zaczęło zachowywać się jak na załączonych poniżej filmikach, tj. rzucanie silnikiem i wahania obrotomierza. Na filmie nr 1 widać jak to wygląda od zewnątrz, a na filmie nr 2 jak od zewnątrz pojazdu. Czy ktoś podpowie z doświadczenia co warto byłoby sprawdzić? Jestem wstępnie umówiony do mechanika za kilka dni, a do tego czasu jeżdżę drugim autem, pomimo że w zasadzie podczas jazdy żadne problemy nie występują (nie ma też żadnych kontrolek itp.).

Edit:

U mnie temat ogarnięty- okazało się że winna była nieszczelność spowodowana wypiętą rurą dolotową powietrza. Po prawidłowym podłączeniu problem się rozwiązał.

Pozdrawiam!

Edytowane przez jasiel1

U siebie podejrzewam właśnie chyba lambdę, muszę sie umówić do mechanika na sprawdzenie

Świece miałem wymieniane na nowe ostatnio, wszystko inne jest okej

Czasem czuje zapach paliwa, mam przebiegu 188k i pewnie żadna z sond nie była wymieniana wiec może któraś z nich już jest do podmianki, a silnik na szczęście nie drga mi aż tak mocno jak u Ciebie ani nie za każdym razem, zalezy od dnia właśnie nie wiem dlaczego

ale właśnie chciałbym żeby ktoś się podzielił jeszcze swoim zdaniem

• Zasłużeni forumowicze

Takie spalanie , wygląda na lejące wtryski ?

Chyba ,że masz wyciek ropy???

Jaki masz poziom oleju na bagnecie?

Jak często nasz wypalanie DPF?

Zdejmij filtr powietrza i zobaczy czy wtryski nie są mokre z góry, może podkładki miedziane masz już przepalone?

Czy masz jakieś błędy?

To jest benzyniak 3.0 n52

W ukrytym menu pokazuje spalanie prawidłowe w porównaniu do tego z wyświetlacza

Bagnetu nie mam, niedawno był wymieniany olej i filtry, poziom oleju jest idealny wg pomiaru

Błędow jakichkolwiek brak

Dziś jechałem i wszystko było okej bez drgania np więc to nie jest jakiś ciągły stały problem