Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc wszystkim posiadam od dluzszego czasu problem z moim e46 m54b22 02r. Raz na dwa/trzy miesiace nagle sama z siebie potrafil wyrzucic check engine+eml+ trakcje i hamulec reczny na zolto. Wiem ze temat byl walkowany wielokrotnie na forum i w wiekszosci przypadkow jest to przepustnica jednak sprawdzalem ja u siebie z moim mechanikiem i twierdzi ze dziala prawidlowo i nie jest zabrudzona. Kiedys problem wystepowal znacznie czesciej, mialem nieszczelny dolot, wymienilem popekane gumy i problem pojawial sie ale znacznie rzadziej(przed nie dalo sie praktycznie jezdzic bo co chwile auto przechodzilo w tryb awaryjny..) Wymieniona mam rowniez przeplywke oraz przewody od podcisnien bo byly spartaciale... Po tych wszystkich wymianach byla znaczaca poprawa ale problem jednak dalej jest tylko znacznie rzadziej... Dwa miesiace temu auto zrobilo mi takiego psikusa a po podpieciu pod komputer w historii byl zapisany blad (77) "Nieprawidlowosc, sygnal 2, przepustnica silnika wg czujnika przeplywu masy powietrza" (Zdjecie ktore zrobilem jest troche niewyrazne ale powinno sie zgadzac) Wtedy zdarzylo sie to na trasie okolo 4 minuty po ruszeniu po zatrzymaniu sie, zgaszeniu auta wyjeciu kluczyka wszystko zniklo i auto chodzilo jak nalezy... Dzis wieczorem znowu sie to pojawilo, jechalem odebrac paczke z paczkomatu, przejechalem 15km wysiadlem odebrac paczke, auto chodzilo caly czas, wsiadam a tam choinka... dopiero po przejechaniu 2km i zgaszeniu/odpaleniu za 4 razem zniklo i zostal sam check engine... Miedzy tymi dwoma sytuacjami ktore opisalem kilometrowo minelo okolo 1.5tys kilometrow

Czy macie jakies pomysly?

Nie znam sie na mechanice ale jesli to bylaby przepustnica, a pracuje ona caly czas to dlaczego tylko raz na jakis czas wyrzuca choinke?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ponieważ elektronika w niej pada? Jest problem ze stykiem we wtyczce? Podłącz komputer z programem do bmw (inpa lub ista) to dowiesz się więcej. Podaj również błędy z dsc. Jakiej firmy masz teraz przepływomierz?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Nie wiedzialem o problemie ze stykiem zakladajac taki scenariusz jedynie wymiana? Czy mozna to jakos "ogarnac"? Po pod pieciu pod kompa bedzie mozna wywnioskowac czy przepustnica dobrze/zle pracuje? Bo jesli to na przyklad nie bylaby ona to co to wtedy mogloby byc? Przeplywomierz mam aktualnie marki pierburga

Wybacz za takie pytania wynikaja one z tego ze malo jeszcze wiem:)

Opublikowano
Pozwole sobie troche odswiezyc ten temat, czy istnieje jakis sposob zeby zaradzic padajacej elektronice w przepustnicy? Czytalem ze niektorym osobom pomoglo czyszczenie stykow kontaktem? Co myslicie? Moglby ktos troche przyblizyc temat? Co zauwazylem to ze gdy jezdze z tym bledem w historii komputera, to wywala blad czesciej gdybym skasowal pojawilby sie za okolo 1tys. km
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przeczyszczenie styków/sprawdzenie kolektorów to podstawa, od tego się zaczyna gdy jest problem z przepustnicą. W zależności od błędów jakie powoduje czasem należy ją rozebrać i jest szansa na naprawę.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.