Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.Tak jak w temacie rucklicht defekt czyli brak swiatla cofania,taki komunikat pokazuje komputer.Tyle tylko ze swiatla cofania sa i nigdy nie bylo z nimi problemu.Poza tym dla pewnosci wymienilem czujnik na skrzyni na nowy,ale i tak to nic nie zmienilo.

Co moze byc w takim razie przyczyna wyswietlania bledu na kompie? :mad2:

Jesli ktos ma jakis pomysl to z gory dziekuje :cool2:

Opublikowano
To nie oznacza braku swiatel cofania, tylko swiatla tynego, jednego z dwoch. Czyli po prostu swiatla tylnego posotojowego.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano
To nie oznacza braku swiatel cofania, tylko swiatla tynego, jednego z dwoch. Czyli po prostu swiatla tylnego posotojowego.

Wiem co oznacza ten komunikat i napewno to nie dotyczy swiatel postojowych.Brak switel pozycyjnych lub mijania oznacza sie ABBLENDLICHT DEFEKT,jesli bylaby spalona zarowka to byloby BREMSLICHT DEFEKT.

Wiec drogi kolego nastepnym razem wiecej sie doucz i napisz cos madrego!

Opublikowano

Witam

Najlepsze i najskuteczniejsze rozwiązanie w moim przypadku to była wymiana wszystkich żarówek z tyłu (notabene wszystkie były sprawne :shock:), problem zniknął i nic mi się nie wyświetla już od ponad roku :). Prawdopodobnie dzieje się tak, że komunikat wyskakuje jak zmienia się opór, a owy opór zmienia się jak żarówka ma swoje lata pracy i wolfram w niej wypala się (robi się cieńszy).

@slawo

Reset kompa zresetuje Ci wszystko ale z tego co wiem to nie w OBC (komputerze pokładowym) także zanim wydasz kasę na podłączanie się spróbuj mojej rady z wymianą żarówek ;)

• 1 rok później...
Opublikowano

Wznawiam temat bo mam taki sam problem - wszystkie światła sprawne i cofania i postojowe i od tablicy - a komputer wyświetla Rucklichtdefekt za każdym razem po odpaleniu - niby drobiazg a denerwuje.

Czy podtrzymujecie że wymiana wszystkich żarówek pomaga?

Opublikowano
Na światłach cofania powinny być żarówki 21W. Jeśli są inne będzie komunikat i po wymianie powinno zgasnąć. Ja miałem dokładnie tak samo jak Ty + komunikat świateł podświetlenia tablicy. Żarówki miałem prawidłowe. Pojechałem na warsztat, podpieli do kompa i wykasowali błędy. Teraz jest OK.
E 36 320i '96
  • 4 lata później...
Opublikowano
witam u mnie tez tak sie dzialo pojawial sie blad na desce po chwili znikal w nocy zauwazylem ze jedna z zarowek migotala delikatnie ale nie przestawala swiecic az w koncu definitywnie przestala swiecic cala tylna lampa przypuszczam ze gdzies brak styku bo zarowki sa ok i wczesneij jak wyciagnalem element z zarowkami to nagle sie zaswiecily ale tak stalo sie raptem kilka razy,dodam tez ze migacz z tej samej str miga duzo szybciej co ewidentnie wskazuje na jakies przebicie...niebawem zabieram sie za naprawe
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.