Skocz do zawartości

Popsuty system audio

nieobecny

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, mam taki problem z nagłośnieniem w aucie,

Posiadam audio HIFI Pro System. Audio grało bardzo kiepsko, 20% głośności to był maks, a i tak wolałem dźwięk silnika od tego badziewia.. (btw duży głośnik w drzwiach nie działał, a może jeszcze tylne też, nie pamiętam już bo nie używałem tego radia przez tą jakość) jakiś czas temu dźwięk z głośników całkiem padł, a radio działało normalnie (czujniki parkowania było słychać pikanie dalej). Tydzień, może dwa później, akumulator mi padł, okazało się, że wzmacniacz prąd kradł.

Odłączyłem ten wzmacniacz z bagażnika ale dźwięku dalej nie ma. Czy nie powinno grać biednie, ale cokolwiek grać? Moje pytanie zmierza do tego, czy winowajcą braku dźwięku jest wzmacniacz, czy może radio/przewody czy coś innego?

• Zasłużeni forumowicze
Po odpięciu wzmacniacza w głośnikach będzie cisza, dźwięk z radia idzie na wzmacniacz a z niego na głośniki. Natomiast przyczyną kiepskiego dźwięku jest jedno z dwóch z naciskiem na radio. (Chociaż jeżeli złodziejem prądu jest wzmacniacz, nie wykluczone że to jego wina)
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)

Po odpięciu wzmacniacza w głośnikach będzie cisza, dźwięk z radia idzie na wzmacniacz a z niego na głośniki. Natomiast przyczyną kiepskiego dźwięku jest jedno z dwóch z naciskiem na radio. (Chociaż jeżeli złodziejem prądu jest wzmacniacz, nie wykluczone że to jego wina)

Wymieniony wzmacniacz przywrócił dźwięk w aucie, nawet niedziałający głośnik zadziałał. Co do głośników, z tego co zauważyłem, nie działają tylko w tylnych drzwiach, ale to raczej pikuś bo te głośniczki są małe i tak. Niestety dalej ten dźwięk jest okropny. Mam wrażenie, że jest lepiej, po moim EQ (trzeba to zaznaczyć, bo bez EQ nie nadaje się to kompletnie do niczego) da się już tego słuchać nawet głośniej, ale dalej gra to tragicznie - jakby pusty dźwięk, brak wysokich tonów wydaje mi się, no głośniki do komputera lepiej grają. Obstawiasz coś innego oprócz radia? radio będę mógł najwcześniej za kilka dni sprwadzic

Poza tym problemem, doszedł jeszcze problem ze zmieniarką cd - zmieniarka mieli, płyty się zmieniają, można po piosenkach skakać, ale nie ma dźwięku - 2 kabelki do niej widziałem są podłączone.. nie wiem co jest grane.

Edytowane przez nieobecny

• Zasłużeni forumowicze
Coraz więcej wzmacniaczy z systemu top-hifi DSP jest uszkodzonych, z niewielką szansą na ich naprawę, bo układy scalone Philipsa są już niedostępne(zakończyli produkcję lata temu)

Coraz więcej wzmacniaczy z systemu top-hifi DSP jest uszkodzonych, z niewielką szansą na ich naprawę, bo układy scalone Philipsa są już niedostępne(zakończyli produkcję lata temu)

No właśnie okazało się, że był wadliwy. Gra teraz zdecydowanie lepiej, ale mimo wszystko jednak gorzej od liftowej e39 - może to już wina tych wysokotonowych które szumią i braku dźwięku na tylnych drzwiach. Tj. gdybym nie miał porównania, to bym uważał, że gra w porządku, ale po prostu bmw daje mierne nagłośnienie.

Ponadto domyślnie, bez żadnych eq, mocne echo słychać, trochę dziwne.. zastanawiam się, czy nie dał mi drugiego w pół sprawnego. Co myślicie, warto jeszcze sprawdzić kolejny wzmacniacz?

• Zasłużeni forumowicze

Ciężko powiedzieć poprzez informację z posta czy działa dobrze czy nie :mrgreen:

Masz kaseciaka zwykłego Deckera czy coś takiego? Zmiana samego radia na Alpine CD53 made in Hungary to jest top jaki standardowo wychodził w e39 na koniec produkcji (poza DSP). Do tego można jeszcze AUX podłączyć i EQ się pobawić na wejściu przez wzmacniacz słuchawkowy lub ustawienia w telefonie, z którego dźwięk leci.

• Zasłużeni forumowicze

CD53 to radio zintegrowane ze wzmacniaczem i odtwarzaczem płyt współpracujące razem z MID'em. AUX działa tylko z modelami od 09-2002, wcześniejsze nie mają tej opcji, a wymuszenie ustawienia NCS'em wywala błąd. Kolega ma pewnie BM54 skoro jest zamontowane w bagażniku, a w kabinie wyświetlacz graficzny. Ogólnie nagłośnienie w E39 to żenada. Jak faktycznie masz BM54 i nie boisz się majsterkować to możesz spróbować zrobić upgrade, albo oddać do naprawy na wymianę końcówek mocy.

Kupowanie kolejnego BM54 mija się z celem, bo tam podobno jest błąd konstrukcyjny związany z przegrzewaniem się właśnie końcówek mocy.

• Zasłużeni forumowicze
W touringach jest wzmacniacz w standardzie, który pędzi też suba nad akumulatorem, więc radio może być najzwyklejsze na kasety z jedną linijką tekstu na wyświetlaczu (bez oddzielnego MID-a), wcale nie musi być navi.

CD53 to radio zintegrowane ze wzmacniaczem i odtwarzaczem płyt współpracujące razem z MID'em. AUX działa tylko z modelami od 09-2002, wcześniejsze nie mają tej opcji, a wymuszenie ustawienia NCS'em wywala błąd. Kolega ma pewnie BM54 skoro jest zamontowane w bagażniku, a w kabinie wyświetlacz graficzny. Ogólnie nagłośnienie w E39 to żenada. Jak faktycznie masz BM54 i nie boisz się majsterkować to możesz spróbować zrobić upgrade, albo oddać do naprawy na wymianę końcówek mocy.

Kupowanie kolejnego BM54 mija się z celem, bo tam podobno jest błąd konstrukcyjny związany z przegrzewaniem się właśnie końcówek mocy.

Tak, to jest przed lift. Z przodu kaseciak, z tyłu z lewej wzmacniacz a z prawej subufer. Po wymianie tego wzmacniacza, mam wrażenie (i nie tylko ja), że jedyne co on dał, to to, że można słuchać 2x głośniej i się nie krzywić, bo teraz gdzieś tak do 30-50% można słuchać nawet nawet - ale tylko przy ustawionym equalizerze dsp, bez tego śmietnik, charszczy i echo jak na jakimś nie wiem. W ogółe z tym equalizerem to muszę robić piruety, bo na niektórych częstotliwościach trzeba schodzić na minusowe wartości, by to jakoś w miarę grało.

Ten obecny co mam wzmacniacz, był odpalany też w tym aucie kolesia co od niego kupowałem i grało identycznie - ogromne echo i okropna jakość, ale i tak lepsza niż to co miałem, dlatego wymieniłem i z dsp już można delikatnie coś posłuchać

Udało się naprawić problem. Dla potomnych:

Wymiana wzmacniacza była potrzeba, tylko trzeba zwrócić uwagę czy na pewno jest różnica - mi gość najpierw sprzedał grający tak samo złe. Jakość audio polepszyła się a do pełni szcczescia pomogła jeszcze wymiana tunera - w moim przypadku wbudowane w radio.

Teraz gra bardzo fajnie, audiofilem nie jestem.

Podsumowując wzmacniacz był winny najpierw okropnego dźwięku (razem z radiem), później całkowitego braku dźwięku, a na koniec okazał się złodziejem prądu.

Dziękuje wszystkim za pomoc i sugestie.

• Zasłużeni forumowicze
W touringach jest wzmacniacz w standardzie, który pędzi też suba nad akumulatorem, więc radio może być najzwyklejsze na kasety z jedną linijką tekstu na wyświetlaczu (bez oddzielnego MID-a), wcale nie musi być navi.

Mylisz się. Wzmacniacz zewnętrzny pojawił się dopiero w systemie Hifi.

Touring w systemie hifi ma subwoofer nad akumulatorem. Sedan z systemem hifi nie ma subwoofera(dopiero top-hifi)