Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od niedawna posiadam BMW e93 cabrio 306 KM silnikiem z 2011 roku. Wymieniłem niedawno olej na komputerze pokazało OK samochód stał 3 dni komputer pokazuje minimum i żeby wlać litr oleju. Po wlaniu litra oleju pokazało OK a potem znowu stał kilka dni i pokazuje teraz cały czas minimum żebyś znowu wlać litr oleju. Masakra. To moje pierwsze BMW i kontakt z takim czujnikiem elektronicznym poziomu oleju. Zastanawiam się nad wymianą tego czujnika. Czy możecie polecić jakieś sprawdzony czujnik zamiennik działający?

Poza tym mam pytanie czy można zamontować w nim bagnet. Jak tak to gdzie i w którym miejscu i jaki kupić. Bo chyba ten elektroniczny czujnik nie będzie moim przyjacielem.

Dziękuję za konkretne odpowiedzi.

• Moderatorzy
Opublikowano

Pierwsza rzecz to ile wlałeś oleju za pierwszym razem? Wchodzi 6,5l.

Bo jak nie jeździłeś i wlewałeś 2x 1l oleju to jest lipa, bo gdzie ten olej poszedł?

Czujnik zapewne walnięty.

Opublikowano
Witam. Tak właśnie wiedziałem że wychodzi 6.5L. Najpierw wlałem 6L Prosił o 1 L bo pokazywał minimum to mu wlalem. Pomyślałem że nie zaszkodzi mu trochę w filtr wejdzie i układ. Krzywdy mu nie zrobi. Jest 7L pokazał Ok. Postal 3 dni i znów prosi o 1 L. Wtedy lampka mi się zaświeciła że coś nie gra. Stawiam też na czujnik. Oryginał jest drogi może jakiś zamiennik bym włożył. Podobno Hella są dobre z opini. Ale sam niewiem. Tak w ogóle słyszałem że można zamontować bagnet tylko nie wiem czy w tym silniku jest taka opcja i możliwość. Jestem zwolennikiem prostych rozwiązań. Czujniki w autach są dobre ale nie w tym przypadku. Po głowie mi chodzi żeby wylać ten olej. Sprawdzić ile jest i wlać z powrotem. Bo nie przejechałem na nim nawet 1 tyś km. Przy okazji bym wymienił ten czujnik.
Opublikowano

Dobrze kombinujesz, zlej olej i wlej 6,5 litra. Najprawdopodobniej uszkodzony czujnik lub kable przy czujniku. Wymiana banalna. Czujniki w zamienniku podobno nie działają. Akurat tego czujnika wolałem nie wkładać w zamienniku i kupiłem w aso. Drogo, ale akurat na tym czujniku nie warto oszczędzać.

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=381158

A co do bagnetu to nie drążyłem tematu

Sprawdzałeś błędy ?

Opublikowano

Dziękuję że pytasz o błędy. Tak są 2 błędy 3447 to ten chyba od oleju i da się skasować. Jeszcze jest błąd 2E0F i tego błędu nie da się skasować, nie rozszyfrowalem tego.

Ogólnie mówiąc auto na zimnym odpala z miejsca chodzi dość równo delikatnie poszarpujac. Nie sprawdzałem świec jeszcze. Auto ma 140tys km. Jak się rozgrzeje to pracuję już równo. Przyspiesza bardzo dobrze. W siedzenie wgniata. :lol: Martwi mnie ten poziom oleju. Można zdiagnozować ten czujnik? Może się zaciął. :wink:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam. Problem się rozwiązał z olejem. Problem był z kostką nie łączyła. Olej też sprawdziłem. Wylałem i wlałem ponownie był stan 6.5L . Stały Błąd 2E0F jeszcze nie został rozwiązany. Ogólnie samochód chodzi Dobrze trochę na zimnym faluje.